Co zrobić, żeby jajko nie pękło

Aktualizacja

Co zrobić, żeby jajko nie pękło i nie rozlało się w garnku podczas gotowania? Są na to proste, szybkie i naprawdę skuteczne sposoby. Wypróbuj koniecznie nasz sposób na to, żeby jajko nie pękło!

Co zrobić, żeby jajko nie pękło? Dodaj do wody jedną rzecz!
Co zrobić, żeby jajko nie pękło? Dodaj do wody jedną rzecz!123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby jajko nie pękło?

Jajka z brązowymi skorupkami są bardziej odporne na ewentualne pękanie niż te jaśniejsze. Wodę do gotowania dobrze jest wzbogacić o szczyptę soli lub pół łyżeczki soku z cytryny. Podobnie postępuj, gdy jajko już pękło - by nie zaczęło się wylewać, dodaj do wody sok z cytryny. Możesz też uratować sytuację łyżeczką octu.

Innym sposobem na zabezpieczenie jajek przed pęknięciem jest wyjęcie ich z lodówki przynajmniej 15 minut przed rozpoczęciem gotowania, by zdążyły się nieco ocieplić.

Można też nakłuć skorupkę igłą - koniecznie przekłuj tę szerszą końcówkę jajka!

Sprawdź też śniadaniowe przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas