Składniki: - 18 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), - po 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg) i pieczarek, - 6 dag szynki, - 2 małe cebule, - po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, - pół szkl. tartego parmezanu, - 3 łyżki masła, - 3 łyżki posiekanej i natki pietruszki, - sól, pieprz Na sos: - 1/2 l pomidorów w zalewie (ew. koncentrat pomidorowy), - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka masła, - sól, cukier, chilli Przygotowanie: 1. Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. 2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz też pociętą szynkę i smażyć 4 minuty. 3. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda odparuje. 4. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem. 5. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać parmezanem i piec 20 min. w 180 stopniach. Sos: Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać natkę i zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, doprawić chilli, solą i cukrem do smaku. Kalkulator kalorii