Coq au vin
Francuski przebój – kurczak w winie!
Składniki:
●młoda kura lub duży kurczak
●150 g boczku
●200 g szalotek lub małych cebulek
●250 g pieczarek
●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
●2 łyżki masła
●4 łyżki oleju
●2 ząbki czosnku
●łyżka mąki ziemniaczanej
●tymianek, estragon i lubczyk w proszku
●pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty
Przygotowanie:
1. Tuszkę podziel na 6 części, natrzyj solą. Z wina, 2 łyżek oleju i przypraw zrób marynatę, zanurz w niej mięso. Po 2 godz. wyjmij, marynatę zachowaj. Mięso zrumień na oleju. Boczek pokrój, stop w rondlu, usmaż na nim cebulki, po czym dodaj pokrojone pieczarki i zrumień. Dołóż mięso, marynatę, zmiażdżony czosnek, dopraw. Uduś.
2. Masło utrzyj z mąką, powoli dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw, podaj z ziemniakami lub batatami.
COQ AU VIN (wym. kokowę) to z francuskiego kogut w winie. Jednak lepiej to danie przygotowywać z delikatniejszych kur lub kurczaków.