Reklama

Reklama

Coś smacznego dla całej rodziny

Proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie!

Zapiekanka z boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 papryki
  • 1/2 kostki masła
  • pojemnik śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 4 plastry boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj 1/2 pojemnika śmietany, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz. Zgnieć ziemniaki z dodatkami na gładkie purèe. Łyżką do lodów ułóż je w posmarowanym masłem naczyniu. 

2. Usmaż na maśle posiekane w drobną kostkę cebule, boczek, kiełbasę i paprykę. Dodaj mąkę, lekko przysmaż, zalej śmietaną, przypraw, zagotuj. Sosem polej ziemniaczane kulki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp tymiankiem i szczypiorem.

Śledzie na buraczku

Składniki

  • opakowanie śledzi
  • 2 ziemniaki
  • kubek śmietany
  • cebula
  • owoce ziela angielskiego
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki - dodatki

  • 2 buraki
  • szczypior
  • młode listki szpinaku lub sałaty
  • pomidorki koktajlowe
  • • pieprz • sól

Sposób przygotowania

1. Śledzie namocz. Ziemniaki ugotuj, pokrój. Cebulę posiekaj, sparz. Śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój. Wymieszaj śledzie, cebulę, sok z cytryny, ziemniaki, pieprz, mielone ziele, śmietanę. 

2. Buraki ugotuj, obierz, pokrój w plastry. Na każdym układaj łyżkę sałatki śledziowej, przypraw. Dekoruj sałatą, pomidorkami. 

Reklama

Kurczak z batatami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag pałek kurczaka
  • 2 bataty
  • szklanka soku pomarańczowego
  • kilka łyżek sosu słodko-kwaśnego
  • kilka łyżek ciemnego
  • sosu sojowego
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • słodka papryka w proszku
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pałki kurczaka umyj, osusz. Ząbki czosnku zmiażdż, posyp nimi mięso, wetrzyj mocno. Przypraw solą, pieprzem, polej sokiem, octem i sosami, odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę w temp. 180°C. 

2. Bataty opłucz, obierz, pokrój. Ułóż obok pałek kurczaka, gdy te będą już dobrze przypieczone. Zapiekaj 20 minut (bataty pieką się prędko i trzeba uważać, by się nie rozpadły). Danie podawaj posypane natką pietruszki z dodatkiem surówki. 

Paszteciki

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko
  • kilka łyżek sezamu

Składniki - farsz

  • mięso z rosołu
  • gotowane 2 marchewki z rosołu
  • cebula z rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chilli w proszku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Mięso, czosnek, marchewki i cebulę z rosołu zmiel, przypraw solą, pieprzem, chilli, gałką muszkatołową, wymieszaj. 

2. Ciasto francuskie rozwiń z rulonu, lekko rozwałkuj. Ułóż na nim wałeczek farszu, zawiń w rulon, pokrój na plastry. 3 Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko dobrze wymieszaj, posmaruj nim wierzch pasztecików, posyp sezamem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. W podobny sposób możesz zrobić paszteciki z dowolnym farszem - pieczarkowym lub warzywnym. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje