Reklama

Reklama

Coś smacznego dla całej rodziny

Proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie!

Zapiekanka z boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 papryki
  • 1/2 kostki masła
  • pojemnik śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 4 plastry boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj 1/2 pojemnika śmietany, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz. Zgnieć ziemniaki z dodatkami na gładkie purèe. Łyżką do lodów ułóż je w posmarowanym masłem naczyniu. 

2. Usmaż na maśle posiekane w drobną kostkę cebule, boczek, kiełbasę i paprykę. Dodaj mąkę, lekko przysmaż, zalej śmietaną, przypraw, zagotuj. Sosem polej ziemniaczane kulki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp tymiankiem i szczypiorem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje