Coś smacznego dla całej rodziny
Proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie!

Zapiekanka z boczkiem
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 papryki
- 1/2 kostki masła
- pojemnik śmietany
- 4 łyżki mąki
- 4 plastry boczku
- 20 dag kiełbasy
- 2 cebule
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- tymianek
- szczypior
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj 1/2 pojemnika śmietany, 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz. Zgnieć ziemniaki z dodatkami na gładkie purèe. Łyżką do lodów ułóż je w posmarowanym masłem naczyniu. 2. Usmaż na maśle posiekane w drobną kostkę cebule, boczek, kiełbasę i paprykę. Dodaj mąkę, lekko przysmaż, zalej śmietaną, przypraw, zagotuj. Sosem polej ziemniaczane kulki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp tymiankiem i szczypiorem.

Śledzie na buraczku
Składniki
- opakowanie śledzi
- 2 ziemniaki
- kubek śmietany
- cebula
- owoce ziela angielskiego
- łyżeczka soku z cytryny
- dodatki
- 2 buraki
- szczypior
- młode listki szpinaku lub sałaty
- pomidorki koktajlowe
- • pieprz • sól
Sposób przygotowania
1. Śledzie namocz. Ziemniaki ugotuj, pokrój. Cebulę posiekaj, sparz. Śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój. Wymieszaj śledzie, cebulę, sok z cytryny, ziemniaki, pieprz, mielone ziele, śmietanę. 2. Buraki ugotuj, obierz, pokrój w plastry. Na każdym układaj łyżkę sałatki śledziowej, przypraw. Dekoruj sałatą, pomidorkami.

Kurczak z batatami
Składniki
- 80 dag pałek kurczaka
- 2 bataty
- szklanka soku pomarańczowego
- kilka łyżek sosu słodko-kwaśnego
- kilka łyżek ciemnego
- sosu sojowego
- kilka łyżek octu balsamicznego
- słodka papryka w proszku
- olej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pałki kurczaka umyj, osusz. Ząbki czosnku zmiażdż, posyp nimi mięso, wetrzyj mocno. Przypraw solą, pieprzem, polej sokiem, octem i sosami, odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę w temp. 180°C.
2. Bataty opłucz, obierz, pokrój. Ułóż obok pałek kurczaka, gdy te będą już dobrze przypieczone. Zapiekaj 20 minut (bataty pieką się prędko i trzeba uważać, by się nie rozpadły). Danie podawaj posypane natką pietruszki z dodatkiem surówki.

Paszteciki
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko
- kilka łyżek sezamu
- farsz
- mięso z rosołu
- gotowane 2 marchewki z rosołu
- cebula z rosołu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli w proszku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Mięso, czosnek, marchewki i cebulę z rosołu zmiel, przypraw solą, pieprzem, chilli, gałką muszkatołową, wymieszaj. 2. Ciasto francuskie rozwiń z rulonu, lekko rozwałkuj. Ułóż na nim wałeczek farszu, zawiń w rulon, pokrój na plastry. 3 Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko dobrze wymieszaj, posmaruj nim wierzch pasztecików, posyp sezamem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. W podobny sposób możesz zrobić paszteciki z dowolnym farszem - pieczarkowym lub warzywnym.