Crumble z jabłkami i bananami
Przygotuj z ulubionych jabłek.

Składniki
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 duże jabłka
- 2 banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- trochę tłuszczu do posmarowania foremek
- ewentualnie cukier puder do posypania.
1. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Banany obierz, pokrój w plasterki. Zadaniem dziecka będzie wymieszać owoce z brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj masło kawałki masła. Wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wymieszaj mikserem, a potem zagnieć. Pozwól dziecku uformować kulę. Natłuść 4 foremki.
3. Niech maluch na spodach foremek rozłoży owoce. Zetrzyj na nie przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez ok. 30 minut. Przed podaniem ew. posyp cukrem pudrem.