Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Sezon na cukinię trwa tylko chwilę. Dlatego warto, żeby w tym czasie jak najczęściej gościła na naszym stole.

Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • po 10 dag ryżu i zielonego groszku
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • czosnek
  • 20 dag sera żółtego
  • olej
  • cukinia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej 3 łyżki oleju i zrumień pokrojoną cebulę oraz czosnek. Włóż mięso i smaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż, zielony groszek, włóż przecier pomidorowy i smaż chwilę razem. Przypraw farsz.

Cukinię przekrój na pół, wydrąż nasiona. Miseczki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ponad godzinę w temp. 190˚C. Przed końcem posyp startym żółtym serem. Zapiekaj chwilę.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas