Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Sezon na cukinię trwa tylko chwilę. Dlatego warto, żeby w tym czasie jak najczęściej gościła na naszym stole.
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego
- po 10 dag ryżu i zielonego groszku
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- czosnek
- 20 dag sera żółtego
- olej
- cukinia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej 3 łyżki oleju i zrumień pokrojoną cebulę oraz czosnek. Włóż mięso i smaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż, zielony groszek, włóż przecier pomidorowy i smaż chwilę razem. Przypraw farsz.
Cukinię przekrój na pół, wydrąż nasiona. Miseczki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ponad godzinę w temp. 190˚C. Przed końcem posyp startym żółtym serem. Zapiekaj chwilę.