Reklama

Cukinia faszerowana ryżem

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowaną cukinię. Jest wyjątkowo smaczna.

Składniki

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 g białego ryżu,
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 150 g mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza),
  • parę kropli sosu worcester,
  • sól, pieprz,
  • 100 g tartego sera np. gouda, edamski.

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Po wydrążeniu miąższu ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować olejem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ryż opłukać, ugotować al dente w bulionie, odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulę. Dołożyć drobno posiekany miąższ cukinii i mrożone warzywa. Chwilę dusić.

Dodać ryż, doprawić sosem worcester, pieprzem i solą. Połówki cukinii napełnić mieszanką z patelni. Posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Reklama


Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: cukinia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama