Cukinia faszerowana ryżem
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowaną cukinię. Jest wyjątkowo smaczna.

Składniki
- 2 średnie cukinie,
- 3 łyżki oleju,
- 100 g białego ryżu,
- ok. 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 150 g mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza),
- parę kropli sosu worcester,
- sól, pieprz,
- 100 g tartego sera np. gouda, edamski.
Cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Po wydrążeniu miąższu ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować olejem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ryż opłukać, ugotować al dente w bulionie, odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulę. Dołożyć drobno posiekany miąższ cukinii i mrożone warzywa. Chwilę dusić.
Dodać ryż, doprawić sosem worcester, pieprzem i solą. Połówki cukinii napełnić mieszanką z patelni. Posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.