Cukinia w cieście
Smaczna i zdrowa przekąska

Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
- 1/3 szkl. mleka
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- sól, pieprz ziołowy
- granulowany czosnek
- suszony koperek
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 2-3 spore szczypty czosnku oraz trochę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie umyj, obierz, przekrój na pół. Delikatnie łyżką usuń środki z pestkami. Miąższ cukiń pokrój w średniej wielkości słupki. W szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzej olej. Cukiniowe słupki zanurz w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.