Reklama

Reklama

Cukinia w cieście

Smaczna i zdrowa przekąska

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz ziołowy
  • granulowany czosnek
  • suszony koperek

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 2-3 spore szczypty czosnku oraz trochę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie umyj, obierz, przekrój na pół. Delikatnie łyżką usuń środki z pestkami. Miąższ cukiń pokrój w średniej wielkości słupki. W szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzej olej. Cukiniowe słupki zanurz w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje