Cukinia w cieście
Smaczna i zdrowa przekąska
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj 2-3 spore szczypty czosnku oraz trochę koperku. Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cukinie umyj, obierz, przekrój na pół. Delikatnie łyżką usuń środki z pestkami. Miąższ cukiń pokrój w średniej wielkości słupki. W szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzej olej. Cukiniowe słupki zanurz w cieście naleśnikowym. Porcjami kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.