Cukinia w słoikach na zimę: W tej zalewie smakuje obłędnie!

Latem przygotowujemy przeróżne przetwory, które ze smakiem możemy spożywać w sezonie zimowym. Gdy na grządkach dojrzewa cukinia, warto i to warzywo wykorzystać na różne sposoby. Co można z niej zrobić? Doskonałym wyborem będzie przygotowanie cukinii marynowanej do słoików na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs czy ryb. Można przygotować ją na różne sposoby, czy to w wersji podstawowej – w zalewie słodko-kwaśnej – czy w różnych wariantach smakowych, na przykład z dodatkiem curry. Jak zrobić cukinię w słoikach? Podpowiadamy.

Marynowana cukinia to coś, po co z przyjemnością sięgamy w zimie
Marynowana cukinia to coś, po co z przyjemnością sięgamy w zimie123RF/PICSEL

Cukinia na zimę - zachowaj jej smak na dłużej

To warzywo z rodziny dyniowatych ma wielu zwolenników, gdyż jest nie tylko smaczne, ale też lekkostrawne i bardzo zdrowe. Cukinia ma niewiele kalorii (100 g - 20 kcal), a jest skarbnicą witamin C, K, PP i B1 oraz potasu, magnezu i żelaza. Ma również niski indeks glikemiczny, więc mogą po nią sięgać cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością. Cukinia świetnie wpływa na trawienie i jest idealna dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Warto więc włączyć ja do menu i zajadać się nią w różnych postaciach - czy to na surowo, czy po ugotowaniu, usmażeniu, upieczeniu lub zamarynowaniu. Właśnie w tej ostatniej wersji można delektować się cukinią także w zimie.

Cukinia marynowana w słoikach to świetny dodatek do obiadu, np. mięs czy ryb, ale także do sałatek czy kanapek. Jest prosta w przygotowaniu, więc tym bardziej warto przygotować ją na zimę. Wystarczy wtedy otworzyć słoik i delektować się przysmakiem. Cukinię można przygotować w tradycyjnej zalewie, bądź z różnymi ciekawymi dodatkami, np. curry, miodem czy chilli. Poniżej podajemy dwa sprawdzone przepisy na cukinię w słoikach na zimę.

Cukinię w słoikach przygotujesz w szybki sposób
Cukinię w słoikach przygotujesz w szybki sposób

Cukinia marynowana na zimę - przepis podstawowy

  • 1 kg cukinii
  • ¾ litra wody
  • Trzy łyżki soli
  • Łyżka cukru
  • Łyżka kwasku cytrynowego
  • 10 ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • Ziarenka pieprzu
  • Gałązki kopru

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 cm (można pokroić też w słupki). Do umytych słoików włóż po kilka ziaren pieprzu, gałązce kopru i ząbków czosnku. Następnie ciasno ułóż w nich cukinię.
  2. Przygotuj zalewę: Zagotuj w garnku wodę z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i liściem laurowym. Wlej zalewę do słoików, zamknij je i pasteryzuj przez 15 minut. Po przestudzeniu słoiki przenieś do chłodnego i i ciemnego miejsca. Gotowe!

Cukinia w zalewie curry na zimę

  • 1 kg cukinii
  • ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżka soli
  • Ząbki czosnku
  • Trzy łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:

  1. Cukinię należy umyć i pokroić w plastry lub słupki. Do czystych słoików włóż po jednym ząbku czosnku i ułóż w nich ciasno cukinię.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj, a gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet i ponownie doprowadź roztwór do wrzenia. Gotuj przez pięć minut i wyłącz.
  3. Wlej do słoików zalewę, tak by przykryła cukinię. Pasteryzuj przez 12 minut. Trzymaj słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Sprawdź także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas