Cukinia w słoikach na zimę: W tej zalewie smakuje obłędnie!

Marynowana cukinia to coś, po co z przyjemnością sięgamy w zimie
Marynowana cukinia to coś, po co z przyjemnością sięgamy w zimie123RF/PICSEL

Cukinia na zimę - zachowaj jej smak na dłużej

Zobacz również:

    Cukinię w słoikach przygotujesz w szybki sposób
    Cukinię w słoikach przygotujesz w szybki sposób123RF/PICSEL

    Cukinia marynowana na zimę - przepis podstawowy

    • 1 kg cukinii
    • ¾ litra wody
    • Trzy łyżki soli
    • Łyżka cukru
    • Łyżka kwasku cytrynowego
    • 10 ząbków czosnku
    • Liść laurowy
    • Ziarenka pieprzu
    • Gałązki kopru
    1. Cukinię umyj i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 cm (można pokroić też w słupki). Do umytych słoików włóż po kilka ziaren pieprzu, gałązce kopru i ząbków czosnku. Następnie ciasno ułóż w nich cukinię.
    2. Przygotuj zalewę: Zagotuj w garnku wodę z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i liściem laurowym. Wlej zalewę do słoików, zamknij je i pasteryzuj przez 15 minut. Po przestudzeniu słoiki przenieś do chłodnego i i ciemnego miejsca. Gotowe!

    Cukinia w zalewie curry na zimę

    • 1 kg cukinii
    • ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
    • 1 l wody
    • 1 szklanka cukru
    • Łyżka soli
    • Ząbki czosnku
    • Trzy łyżeczki przyprawy curry
    1. Cukinię należy umyć i pokroić w plastry lub słupki. Do czystych słoików włóż po jednym ząbku czosnku i ułóż w nich ciasno cukinię.
    2. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj, a gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet i ponownie doprowadź roztwór do wrzenia. Gotuj przez pięć minut i wyłącz.
    3. Wlej do słoików zalewę, tak by przykryła cukinię. Pasteryzuj przez 12 minut. Trzymaj słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.