Cukinia w słoikach na zimę: W tej zalewie smakuje obłędnie!
Latem przygotowujemy przeróżne przetwory, które ze smakiem możemy spożywać w sezonie zimowym. Gdy na grządkach dojrzewa cukinia, warto i to warzywo wykorzystać na różne sposoby. Co można z niej zrobić? Doskonałym wyborem będzie przygotowanie cukinii marynowanej do słoików na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs czy ryb. Można przygotować ją na różne sposoby, czy to w wersji podstawowej – w zalewie słodko-kwaśnej – czy w różnych wariantach smakowych, na przykład z dodatkiem curry. Jak zrobić cukinię w słoikach? Podpowiadamy.
Cukinia na zimę - zachowaj jej smak na dłużej
To warzywo z rodziny dyniowatych ma wielu zwolenników, gdyż jest nie tylko smaczne, ale też lekkostrawne i bardzo zdrowe. Cukinia ma niewiele kalorii (100 g - 20 kcal), a jest skarbnicą witamin C, K, PP i B1 oraz potasu, magnezu i żelaza. Ma również niski indeks glikemiczny, więc mogą po nią sięgać cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością. Cukinia świetnie wpływa na trawienie i jest idealna dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Warto więc włączyć ja do menu i zajadać się nią w różnych postaciach - czy to na surowo, czy po ugotowaniu, usmażeniu, upieczeniu lub zamarynowaniu. Właśnie w tej ostatniej wersji można delektować się cukinią także w zimie.
Cukinia marynowana w słoikach to świetny dodatek do obiadu, np. mięs czy ryb, ale także do sałatek czy kanapek. Jest prosta w przygotowaniu, więc tym bardziej warto przygotować ją na zimę. Wystarczy wtedy otworzyć słoik i delektować się przysmakiem. Cukinię można przygotować w tradycyjnej zalewie, bądź z różnymi ciekawymi dodatkami, np. curry, miodem czy chilli. Poniżej podajemy dwa sprawdzone przepisy na cukinię w słoikach na zimę.
Cukinia marynowana na zimę - przepis podstawowy
- 1 kg cukinii
- ¾ litra wody
- Trzy łyżki soli
- Łyżka cukru
- Łyżka kwasku cytrynowego
- 10 ząbków czosnku
- Liść laurowy
- Ziarenka pieprzu
- Gałązki kopru
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i pokrój w plastry nie grubsze niż 1 cm (można pokroić też w słupki). Do umytych słoików włóż po kilka ziaren pieprzu, gałązce kopru i ząbków czosnku. Następnie ciasno ułóż w nich cukinię.
- Przygotuj zalewę: Zagotuj w garnku wodę z solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym i liściem laurowym. Wlej zalewę do słoików, zamknij je i pasteryzuj przez 15 minut. Po przestudzeniu słoiki przenieś do chłodnego i i ciemnego miejsca. Gotowe!
Cukinia w zalewie curry na zimę
- 1 kg cukinii
- ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 l wody
- 1 szklanka cukru
- Łyżka soli
- Ząbki czosnku
- Trzy łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:
- Cukinię należy umyć i pokroić w plastry lub słupki. Do czystych słoików włóż po jednym ząbku czosnku i ułóż w nich ciasno cukinię.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj, a gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet i ponownie doprowadź roztwór do wrzenia. Gotuj przez pięć minut i wyłącz.
- Wlej do słoików zalewę, tak by przykryła cukinię. Pasteryzuj przez 12 minut. Trzymaj słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sprawdź także: