Cukinia w musztardowej zalewie. Prosty przepis robi furorę

Cukinia w zalewie musztardowej smakuje wyśmienicie
Cukinia w zalewie musztardowej smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Cukinia - dlaczego warto ją jeść? 

Za wyrazisty smak pasteryzowanej cukinii odpowiada musztarda
Za wyrazisty smak pasteryzowanej cukinii odpowiada musztarda123RF/PICSEL
Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej

  • 4 kg cukinii
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 3 litry wody
  • 1,5-2 szklanki cukru
  • 10 łyżek łagodnej musztardy
  • 4 łyżki soli
  • liście laurowe - po 2 na każdy słoik
  • gałązki kopru z baldachami - po jednej na słoik
  • ziarna ziela angielskiego - po 4-5 na każdy słoik

Jak przygotować cukinię w zalewie musztardowej?

  • Umyj i obierz każdą cukinię, następnie przekrój wszystkie na pół (wzdłuż) i wyrzuć pestki. 
  • Warzywo pokrój w słupki, a potem powkładaj pionowo do czystych, wyparzonych słoików.
  • Do każdego naczynia dorzuć po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 gałązkę kopru oraz 1-2 liście laurowe.
  • Następnie wlej 3 litry wody do większego garnka, a potem wsyp sól i cukier, na koniec dodaj ocet. 
  • Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie sypkie składniki dobrze się rozpuściły.
  • Kluczowym dodatkiem, który nada przetworom wyrazistego smaku jest musztarda - należy dodać ją na samy końcu - 10 łyżek. Wymieszaj ponownie całą zalewę, a potem zalej nią warzywa. 
  • Gdy cukinia w zalewie musztardowej jest już gotowa w słoikach, wystarczy tylko je zakręcić i zapasteryzować.