Cukinia w musztardowej zalewie. Prosty przepis robi furorę
Czas przetworów w pełni. Gospodynie domowe aż zacierają ręce, by przygotować swoje ulubione konfitury, soki, ogórki czy zimowe sałatki. Warto do swoich spiżarnianych zbiorów dodać też coś nowego - my proponujemy cukinię w zalewie musztardowej. Ten przepis bije ostatnio rekordy popularności!
Cukinia - dlaczego warto ją jeść?
Cukinia jest niezwykle smaczna zdrowa - ma mało kalorii, jest źródłem witamin i minerałów. Ponadto w jej miąższu znajduje się m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminy A, C i K. Warzywo to jest zaliczane do tak zwanych warzyw ekologicznych - nie kumulujących metali ciężkich ani azotanów.
Zobacz też: Co robić z cukinii?
W naszych warunkach klimatycznych cukinia rośnie doskonale, dlatego wiele działkowców decyduje się na jej uprawę. Z cukinii wyczarujesz wiele pysznych i wartościowych potraw - np. smażone placki, możesz dodać ją do zapiekanek, sosów, zup, tarty, a nawet do ciasta. Cukinia świetnie smakuje również w przetworach, może więc cieszyć smakiem cały rok.
Oprócz klasycznych propozycji na marynowaną cukinię proponujemy coś nowego, ale niezwykle trafionego i smacznego - a mianowicie cukinię w zalewie musztardowej. Będzie to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu - jej wyrazisty, głęboki smak sprawi, że chętnie będzie delektowała się nią cała rodzina.
Przepis na cukinię w zalewie musztardowej
- 4 kg cukinii
- 2 szklanki octu spirytusowego
- 3 litry wody
- 1,5-2 szklanki cukru
- 10 łyżek łagodnej musztardy
- 4 łyżki soli
- liście laurowe - po 2 na każdy słoik
- gałązki kopru z baldachami - po jednej na słoik
- ziarna ziela angielskiego - po 4-5 na każdy słoik
Jak przygotować cukinię w zalewie musztardowej?
- Umyj i obierz każdą cukinię, następnie przekrój wszystkie na pół (wzdłuż) i wyrzuć pestki.
- Warzywo pokrój w słupki, a potem powkładaj pionowo do czystych, wyparzonych słoików.
- Do każdego naczynia dorzuć po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 gałązkę kopru oraz 1-2 liście laurowe.
- Następnie wlej 3 litry wody do większego garnka, a potem wsyp sól i cukier, na koniec dodaj ocet.
- Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie sypkie składniki dobrze się rozpuściły.
- Kluczowym dodatkiem, który nada przetworom wyrazistego smaku jest musztarda - należy dodać ją na samy końcu - 10 łyżek. Wymieszaj ponownie całą zalewę, a potem zalej nią warzywa.
- Gdy cukinia w zalewie musztardowej jest już gotowa w słoikach, wystarczy tylko je zakręcić i zapasteryzować.
Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o cukinii?