Cukiniowa musaka z wołowiną
Pomysł na sycącą zapiekankę.
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 1 cebula, sól
- 50 dag mielonej wołowiny
- 6 gałązek oregano, pieprz
- po 5 dag masła i mąki
- 600 ml mleka
- 8 dag sera żółtego, gałka musz.
Przygotowanie:
1. Cukinie pokrój w plasterki, pomidorki na połówki. Posiekaną cebulę połącz z mięsem. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dodawaj mleko. Sos gotuj ok. 20 min. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Wymieszaj z połową startego sera.
2. W formie układaj na przemian warstwy cukinii i pomidorów oraz mięsa. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Zalej sosem, posyp resztą sera. Zapiekaj 50 min w 180 st.