Reklama

Reklama

Curry z kurczakiem i brokułami

Bogaty w białko posiłek obiadowy

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 brokuł
  • 4 pomidorki
  • 20 dag grzybów shiitake
  • 4 łyżki oleju
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sos sojowy
  • cukier

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę. Grzybki opłucz, osusz, odetnij nóżki od kapeluszy. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Oprósz je curry, solą oraz pieprzem. Krótko zasmaż. Potem do mięsa dodaj różyczki brokuła, szalotkę, grzyby i pomidory. Zalej bulionem. Kiedy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś potrawkę pod przykryciem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej do potrawki. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko. Ew. udekoruj listkami kolendry albo natki. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje