Curry z kurczakiem i brokułami
Bogaty w białko posiłek obiadowy

Składniki
- 80 dag filetów z piersi kurczaka
- 1 szalotka
- 1 brokuł
- 4 pomidorki
- 20 dag grzybów shiitake
- 4 łyżki oleju
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sos sojowy
- cukier
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Szalotkę obierz, posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę. Grzybki opłucz, osusz, odetnij nóżki od kapeluszy. 2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Oprósz je curry, solą oraz pieprzem. Krótko zasmaż. Potem do mięsa dodaj różyczki brokuła, szalotkę, grzyby i pomidory. Zalej bulionem. Kiedy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś potrawkę pod przykryciem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej do potrawki. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko. Ew. udekoruj listkami kolendry albo natki.