Curry z piekła rodem
Jeśli nie zjesz wszystkiego, to danie warto zamrozić. Po odgrzaniu zyskuje na aromacie i nie traci ostrego smaku!

Składniki
- 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
- 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem)
- 2 papryczki chili
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ćwiartka limonki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3-4 listki kafiru lub 2 listki laurowe
- szczypta cukru
- szczypta soli
- pieprz cytrynowy
- 1 szkl. mleczka kokosowego lub 2-3 łyżki mascarpone
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki i posyp szczyptą pieprzu. Papryczki chili umyj, jedną rozkrój i oczyść z pestek. Cebulę obierz, posiekaj. Curry wymieszaj z kurkumą, cukrem,solą i szczyptą pieprzu. Wsyp do mleczka albo utrzyj na gładką pastę z serkiem mascarpone. Pomidory osącz (olej zachowaj), posiekaj.2. Olej z pomidorów rozgrzej,włóż mięso i cebulę, obsmaż na rumiano. Czosnek obierz, potnij w plasterki. Dodaj do mięsa. Zmniejsz ogień,dolej mleczko (albo mascarpone)z przyprawami, dołóż listki oraz pomidory. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Jeśli lubisz gęsty sos, zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Wyjmij listki. Podawaj z ryżem, udekoruj ziołami.