Cykoriowe łódeczki z żółtym serem
Będą hitem na sylwestrowym stole!
Sposób przygotowania
1. Cykorie oczyść, opłucz i osusz. Odetnij końcówki. Z każdej cykorii oderwij kilka dużych listków, z których powstaną łódeczki. Resztę warzyw wykorzystaj do innego dania.
2. Kuleczki mozzarelli osącz na sicie z zalewy, przekrój na połówki. Plasterki żółtego sera przekrój w poprzek na trójkąty. Pomidorki umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Przekrój je na połówki.
3. Na półmisku rozłóż łódeczki z cykorii. Napełnij je mozzarellą i pomidorkami. Trójkąty z żółtego sera ponadziewaj na wykałaczki tak, by tworzyły żagle. Umocuj je w łódeczkach z cykorii (np. wbijając w mozzarellę). Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem. Łódeczki skrop sosem, udekoruj listkami bazylii.