Reklama

Reklama

Cykoriowe łódeczki z żółtym serem

Będą hitem na sylwestrowym stole!

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 12-16 porcji

Składniki

  • 2-3 duże cykorie
  • 1 op. sera mozzarella w kuleczkach
  • 6-8 plasterków żółtego sera
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego

Składniki - przyprawy

  • sól, pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania

1. Cykorie oczyść, opłucz i osusz. Odetnij końcówki. Z każdej cykorii oderwij kilka dużych listków, z których powstaną łódeczki. Resztę warzyw wykorzystaj do innego dania. 

2. Kuleczki mozzarelli osącz na sicie z zalewy, przekrój na połówki. Plasterki żółtego sera przekrój w poprzek na trójkąty. Pomidorki umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Przekrój je na połówki. 

3. Na półmisku rozłóż łódeczki z cykorii. Napełnij je mozzarellą i pomidorkami. Trójkąty z żółtego sera ponadziewaj na wykałaczki tak, by tworzyły żagle. Umocuj je w łódeczkach z cykorii (np. wbijając w mozzarellę). Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem. Łódeczki skrop sosem, udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje