Reklama

Reklama

Cynamonowe przysmaki

Co uprzyjemni długie jesienno-zimowe wieczory? Jak przywołać cudowne wspomnienia i razem z najbliższymi spędzić miło czas? Wystarczy wypełnić dom korzennym zapachem cynamonu, który otula aromatem i dodaje magii wspólnym chwilom.

Przepis na marchewkowo-cynamonowe babeczki

Składniki

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • krem: 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony, cukier

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cynamonem, imbirem i ziarenkami wanilii. W drugim naczyniu zmiksować grubo startą marchew z olejem, jajkami, cukrem. Połączyć obydwie masy i wymieszać łyżką. Tak powstałe ciasto nakładać do foremek i piec ok 25 minut w 180 st. C.

Wystudzone babeczki udekorować masą twarożkową (tarożek wymieszany z cukrem - do smaku), posypać cynamonem i udekorować orzechami pecan.

 

Przepis na cynamonowe bułeczki z kremem twarożkowym

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 60 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • nadzienie: 150g miękkiego masła, 100g cukru, 2 łyżki cynamonu
  • Do posmarowania bułeczek, po upieczeniu: 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony, cukier

Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.  Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i  mąkę . Wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić i  będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Następnie delikatnie je zagnieść i odstawić jeszcze na parę minut. Aby przygotować nadzienie wystarczy  masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 25 x 60 cm), podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Zostawić 2-3 cm pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku.  Ten margines posmarować roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwijać rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.

Reklama

Bułeczki układać w  odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C  przez 7-10 minut do zrumienienia.

Po upieczeniu posmarować twarożkiem, doprawionym do smaku odrobiną cukru.

Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje