Reklama

Reklama

Cytrynowa szarlotka

To klasyczne ciasto zawsze się udaje, zachwyca domowników i niespodziewanych gości. Dodatek skórki cytrynowej to sekret tej szarlotki!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę, a jabłka zetrzyj na tarce. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem, odstaw. 

Reklama

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj. Dodaj jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź. 

Połowę ciasta wyłóż na formę, dodaj jabłka i nakryj drugą połową. 

Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem dla smaku. 

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Dowiedz się więcej na temat: szarlotka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje