Cytrynowa szarlotka

Aktualizacja

Cytrynowa szarlotka zawsze się udaje, zachwyca domowników i niespodziewanych gości. Dodatek skórki cytrynowej to jej sekret. Zachwyca domowników i wszystkich gości.

Cytrynowa szarlotka może być ozdobiona cynamonem
Cytrynowa szarlotka może być ozdobiona cynamonem123RF/PICSEL

Cytrynowa szarlotka - przygotowanie

Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę, a jabłka zetrzyj na tarce. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem, odstaw.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj. Dodaj jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź.

Połowę ciasta wyłóż na formę, dodaj jabłka i nakryj drugą połową.

Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem dla smaku.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas