Reklama

Reklama

Cytrynowe linguine z cukinią

Wegetariańskie danie z makaronu

Składniki

  • 150 g makaronu linguine
  • 2 cukinie w różnych kolorach
  • 1/2 pęczka świeżej mięty (15 g)
  • 30 g parmezanu
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w garnku osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedź, zachowując kubek wody. Kiedy makaron będzie się gotować, pokrój cukinie wzdłuż w cienkie plastry, a następnie w długie, cienkie paski - nożem, obieraczką do julienne albo na szatkownicy (uważaj na palce!). Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i dodaj cukinię. Smaż ją 4 minuty, regularnie mieszając, a w tym czasie cienko pokrój listki mięty i dorzuć je do cukinii. Dodaj na patelnię odcedzony makaron razem z odrobiną zachowanej wody i przemieszaj całość. Posyp makaron większością drobno startego parmezanu i odrobiną startej skórki z cytryny, wciśnij cały sok, wszystko starannie wymieszaj, po czym skosztuj i dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Rozłóż makaron na talerze, posyp resztą drobno startego parmezanu i skrop 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia. 

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy