Cytrynowe orzeźwienie

Oto przepis na cytrynowe ciasto. Jeśli chcesz go nieco zmodyfikować sok z cytryny możesz zastąpić sokiem pomarańczowym. Smacznego!

Ciasto cytrynowe smakuje znakomicie.
Ciasto cytrynowe smakuje znakomicie. 123RF/PICSEL

Składniki na 8-10 sztuk:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól 

Na masę:

  • 2 opakowania budyniu z cukrem, np. śmietankowego
  • 125 ml soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag miękkiego masła

Ponadto:

  • papier do pieczenia
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując. Na koniec dodaj suche składniki, całość delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 180°C. Wystudź.

2. Do rondelka wlej sok z cytryny oraz 250 ml wody, wsyp cukier, zagotuj. Do kubeczka wsyp proszek budyniowy, wlej 125 ml wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wrzącej wody z cytryną, ciągle mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń.

3. Z ciasta biszkoptowego wytnij kółka. Ułóż je na spodzie foremek lub miseczek i przykryj masą budyniową. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z miseczek i udekoruj owocami.

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 260 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas