Cytrynowy szpinak z makaronem, mozzarellą i słonecznikiem
Na przekór pogodzie, jesienią na talerzu może być kolorowo i apetycznie!

Składniki
- 20 dag świeżego szpinaku
- 20 dag makaronu razowego spaghetti
- sok z 1 cytryny
- Starta skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag mozzarelli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść siemienia lnianego
- Słonecznik łuskany np. Siesta
- sól
- Pieprz czarny mielony np. Appetita
- Gałka muszkatołowa np. Appetita
- Imbir mielony np. Appetita
- Kurkuma np. Appetita
- Pietruszka nać np. Appetita
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź i przelej zimną wodą. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając. Wsyp natkę pietruszki i przyprawy do smaku, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika
Na talerzu ułóż makaron, na nim masę szpinakową. Całość posyp garścią siemienia lnianego oraz pestek słonecznika. Udekoruj startą skórką z cytryny oraz kawałeczkami sera mozzarella.
Smacznego!