Reklama

Reklama

Cytrynowy szpinak z makaronem, mozzarellą i słonecznikiem

Na przekór pogodzie, jesienią na talerzu może być kolorowo i apetycznie!

Składniki

  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag makaronu razowego spaghetti
  • sok z 1 cytryny
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag mozzarelli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść siemienia lnianego
  • Słonecznik łuskany np. Siesta
  • sól
  • Pieprz czarny mielony np. Appetita
  • Gałka muszkatołowa np. Appetita
  • Imbir mielony np. Appetita
  • Kurkuma np. Appetita
  • Pietruszka nać np. Appetita

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedź i przelej zimną wodą. Czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając. Wsyp natkę pietruszki i przyprawy do smaku, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika

Reklama

Na talerzu ułóż makaron, na nim masę szpinakową. Całość posyp garścią siemienia lnianego oraz pestek słonecznika. Udekoruj startą skórką z cytryny oraz kawałeczkami sera mozzarella.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje