Cytryny kiszone po marokańsku
Idealne do mięs, ryb i sałatek.

Składniki:
- 6 cytryn z cienką skórką
- 2,5 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe
Przygotowanie:
1. Cytryny dobrze wymyć, umieścić w słoju zimną zalać wodą i odstawić na 4 dni. Wodę zmieniać codziennie.
2. Z cytryn odciąć końcówki, a resztę owocu naciąć na krzyż (tak, aby się nie rozpadł), lekko wycisnąć (przy tym wyłapać sok). W nacięcia wsypać ok ¼ łyżeczki soli.
3. Cytryny pieprz i liście laurowe umieścić w sterylnym słoju, doprawić łyżeczką soli i sokiem z cytryny. Zalać gorącą wodą, tak, aby cytryny były przykryte. Zakręcić słoik i odstawić na 3 tygodnie.
4. W ciemnym i chłodnym miejscu można przechowywać przez 12 miesięcy.