Czarnuszka i jej niezwykłe właściwości
Niepozorne, czarne nasiona czarnuszki nie zawsze budzą powszechne zainteresowanie. Choć używa się jej w kulinariach, to często uznawana jest jako ciekawostka. A szkoda, bo poprawia jakość wielu dań, przekąsek czy domowych i wytrawnych wypieków. Okazuje się, że właściwości czarnuszki bardzo wykraczają poza gotowanie. Zawiera wiele substancji czynnych, które z całą pewnością nie są obojętne dla zdrowia. Zatem co można znaleźć w czarnuszce? Przekonajmy się!
Spis treści:
Wyjątkowa roślina
Czarnuszka, zwana również jako kąkolnica, czarny kminek czy panna w zieleni, to roślina, której właściwości były znane już starożytnym Egipcjanom. To właśnie oni zauważyli jej niezwykłe działanie, przez co uważano, że może być naturalnym remedium na każdą chorobę. A jak czarnuszka wygląda? Ta pochodząca z Azji roślina - choć nie osiąga ogromnych rozmiarów - to wyróżnia się na tle innych pięknymi, błękitnymi kwiatami. Czarnuszka jest uprawiana w wielu zakątkach świata: do celów ozdobnych, kulinarnych oraz medycznych. Pożądanym surowcem jednak nie są kwiatostany, ale czarne nasionka, które kryją w sobie wiele cennych substancji.
Co można znaleźć w nasionach?
Nasiona czarnuszki, choć niewielkie, to obfitują w wiele cennych substancji odżywczych. To bogate źródło flawonoidów, białek, aminokwasów i saponin, które w większości zaliczane są do przeciwutleniaczy. Oczywiście, to skarbnica olejków eterycznych, w których składzie dominuje kwercetyna oraz tymochion. To także źródło witamin z grupy B, a także minerałów: cynku, selenu, magnezu i żelaza. Bogaty skład czarnuszki sprawia, że z nasion tworzone są lecznicze napary, nalewki oraz maceraty. Przemysł spożywczy tłoczy również olej, który wykorzystywany jest nie tylko w kulinariach, ale także w kosmetyce.
Na co pomogą czarne ziarenka?
Lista zasług czarnuszki jest naprawdę spora, dlatego nie sposób wymienić wszystkich. Czarne ziarenka poprawiają funkcjonowanie układu trawienia, dlatego ich spożywanie przydatne jest w przypadku problemów z apetytem, a także dolegliwościami związanymi z żołądkiem czy jelitami. Nie bez przyczyny ekstrakty z czarnuszki zawarte są w preparatach leczniczych i suplementach diety, które mają za zadanie wsparcie trawienia.
Co jeszcze czarnuszka ma do zaoferowania? Okazuje się, że całkiem dużo, ponieważ może także wpływać na funkcjonowanie układu krążenia. Substancje czynne mogą normalizować ciśnienie tętnicze krwi, ograniczać ilość cholesterolu w krwiobiegu, co minimalizuje ryzyko występowania chorób, takich jak zawał czy udar.
Nie wolno zapominać o obecności selenu. Jest on szczególnie ważny jeśli chcemy cieszyć się zdrową tarczycą. To właśnie ten pierwiastek wspiera jej pracę, co przekłada się także na produkcję przez nią hormonów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli komuś zależy na pięknym i zdrowym wyglądzie, to czarnuszka może mu w tym pomóc. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki obecnej w ziarenkach biotynie. To ona wspiera kondycję skóry i ma działanie oczyszczające. Panie, które częściej sięgają po czarnuszkę, rzadziej zauważają zmarszczki oraz odczuwają spłycenie tych istniejących.
Czarnuszka w kulinariach
Jak wykorzystać czarnuszkę w kulinariach? Wystarczy dodać jej nasiona do różnych, wytrawnych potraw. Świetnie komponuje się z serami, wypiekami, pasztetami czy sałatkami. Wiele osób uznaje czarnuszkę jako alternatywę dla pieprzu, stąd nie dziwi już nikogo jej obecność w sosach czy zupach. Jeśli wpadnie nam w oko olej z czarnuszki, to warto rozważyć jego zakup. Najlepiej, gdy jest spożywany na zimno i dodawany do surówek czy sałatek. W takiej też formie jest najzdrowszy!
Polecamy także: