Reklama

Reklama

Czekolada na zimno

Czekolada na gorąco to deser znany i lubiany, ale nie każdy wie, że równie smaczna (a może i smaczniejsza?) jest domowa czekolada na zimno.

Składniki

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 gałka lodów (np. śmietankowych)
  • 1 łyżka cukru

Czekoladę dzielimy na kawałki, umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Nastawiamy nieduży ogień i gotujemy całość, aż czekolada się rozpuści - często mieszamy, pilnując, by nic się nie przypaliło. Studzimy czekoladę do temperatury pokojowej. 

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru. Do wysokiej szklanki wkładamy gałkę lodów, zalewamy czekoladą i dekorujemy ubitą śmietanką.

RADA

Pracę można uprościć, wykorzystując gotową bitą śmietanę.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje