Czekolada na zimno

Aktualizacja

Czekolada na zimno to nasza rekomendacja na gorące dni. Czekolada na gorąco to deser znany i lubiany, ale nie każdy wie, że równie smaczna (a może i smaczniejsza?) jest domowa czekolada na zimno.

Czekolada na zimno jest wyśmienita i nie wymaga wielkich nakładów pracy
Czekolada na zimno jest wyśmienita i nie wymaga wielkich nakładów pracy123RF/PICSEL

Czekolada na zimno - przygotownie

1. Czekoladę dzielimy na kawałki, umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Nastawiamy nieduży ogień i gotujemy całość, aż czekolada się rozpuści - często mieszamy, pilnując, by nic się nie przypaliło. Studzimy czekoladę do temperatury pokojowej. 

2. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru. Do wysokiej szklanki wkładamy gałkę lodów, zalewamy czekoladą i dekorujemy ubitą śmietanką.

3. Pracę można uprościć, wykorzystując gotową bitą śmietanę.

Na lato sprawdzą się też te przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas