Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału
Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z tapioki
- 0,5 szklanki kakao (suchego)
- 1 szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej, zbożowej i bezglutenowej)
- 1 szklanka cukru (albo ksylitolu)
- 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 0,5 szklanki oleju
- ubita woda z jednej puszki cieciorki (jak ubić wodę w przepisie na bezy: tutaj)
- aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy: mąki, kakao, cukier, proszek oraz sodę. Olej i siemię lniane miksujemy i wlewamy do suchych składników. Mikserem zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili wlewamy powoli gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, a ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło. Tak przygotowane ciasto przelewamy do nawilżonej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, około 40 60 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.