Reklama

Reklama

Czekoladowa panna cotta

Znany i lubiany włoski deser - tym razem w wersji czekoladowej. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki.

Czas przyrządzenia: ok. 30 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mlecznej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • gorzka czekolada i konfitura z wiśni

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę i mleko wlej do rondla, dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Reklama

2. Dodaj połamaną mleczną czekoladę, ogrzewaj do rozpuszczenia i połączenia składników.

3. Do ciepłej masy dodaj żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.

4. Masę przelej do szklaneczek. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Podawaj ze startą gorzką czekoladą oraz wiśniową konfiturą.

Dowiedz się więcej na temat: panna cotta | włoskie desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje