Czekoladowa panna cotta
Znany i lubiany włoski deser - tym razem w wersji czekoladowej. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki.

Składniki
- 1/2 l kremówki 36 proc.
- 1/2 l mleka
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag mlecznej czekolady
- 6 łyżeczek żelatyny
- gorzka czekolada i konfitura z wiśni
8 porcji
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę i mleko wlej do rondla, dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj połamaną mleczną czekoladę, ogrzewaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
3. Do ciepłej masy dodaj żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
4. Masę przelej do szklaneczek. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Podawaj ze startą gorzką czekoladą oraz wiśniową konfiturą.