Reklama

Reklama

Czekoladowa pokusa z malinami

Nikt się im nie oprze!

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag malin
  • skrobia kukurydziana
  • tłuszcz i cukier do wysypania formy

Przygotowanie:

1. Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp cukrem. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miseczki. Mieszając, rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Rozpuszczoną czekoladę przestudź, dodaj pokrojone masło. Mieszaj do połączenia składników. Jajka zmiksuj z 15 dag cukru na pianę. Połącz z masą czekoladową, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.

3. Ciasto rozłóż do foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut (jeśli masz małe foremki 8 minut - środek musi zostać płynny). Wyjmij je i ostudź.

4. Maliny przebierz, wrzuć do rondelka (10 dag odłóż do dekoracji). Wsyp resztę cukru. Dodaj 5 łyżek wody, zagotuj. W kolejnych 5 łyżkach wody rozprowadź 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dodaj do sosu. Gotuj razem jeszcze minutę. Ciepły sos podawaj do babek. Deser ozdób odłożonymi malinami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje