Czekoladowa tarta z wiśniami
Połączenie wiśni i czekolady to afrodyzjak znany od wielu lat. To duet, który warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.

Składniki
- spód ciasta
- 300 g czekoladowych herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 50 g roztopionej czekolady
- 400 g drylowanych wiśni np. marki Sandra
- ½ l śmietanki kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Sposób przygotowania
Herbatniki razem z masłem i czekoladą blendujemy na jednolitą masę. Przygotowaną mieszanką wykładamy na formę do tarty. Delikatnie uklepujemy i formujemy dno oraz boki. Na spód ciasta wykładamy drylowane wiśnie. Wkładamy do lodówki.
250 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę, a następnie żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy zestawiamy z ognia. Pozostałą część śmietanki ubijamy mikserem (musi być mocno schłodzona). Kiedy masa z czekoladą ostygnie powoli dodajemy ją do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy na spód ciasta. Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy kilkoma wiśniami.