Czekoladowa tarta z wiśniami

Połączenie wiśni i czekolady to afrodyzjak znany od wielu lat. To duet, który warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.

Składniki - spód ciasta

  • 300 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g roztopionej czekolady
  • 400 g drylowanych wiśni np. marki Sandra

Składniki

  • ½ l śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Herbatniki razem z masłem i czekoladą blendujemy na jednolitą masę. Przygotowaną mieszanką wykładamy na formę do tarty. Delikatnie uklepujemy i formujemy dno oraz boki. Na spód ciasta wykładamy drylowane wiśnie. Wkładamy do lodówki.

Reklama

250 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę, a następnie żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy zestawiamy z ognia. Pozostałą część śmietanki ubijamy mikserem (musi być mocno schłodzona). Kiedy masa z czekoladą ostygnie powoli dodajemy ją do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy na spód ciasta. Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy kilkoma wiśniami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje