Czekoladowe ciasto Ewy Wachowicz. Użyła składnika, którego nikt się tu nie spodziewał

Brownie to szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe. Wystarczy kilka składników i odrobina wolnego czasu, by cieszyć się świetnym smakiem domowego wypieku. Dziś prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na jego niezwykłą wersję. Tajemniczy składnik zaskoczy wszystkich. Smak jest wyborny!

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA

SKŁADNIKI na ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 100 g czekolady gorzkie

DEKORACJA:

  • nasiona granatu
  • listki mięty
Brownie z burakami - przepis Ewy Wachowicz
Brownie z burakami - przepis Ewy WachowiczPolsat Cafe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasta czekoladowego.

  1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić. 
  2. Do dużej miski wybić jajka. Dodać cukier i zmiksować. 
  3. Stopniowo, cały czas mieszając mikserem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem wlewając przy tym olej. 
  4. Buraki obrać, ugotować i wystudzić. 
  5. Zetrzeć na drobnych oczkach. 
  6. Dodać do ciasta i zmiksować.
  7. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). 
  8. Dorzucić posiekaną czekoladę. 
  9. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez ok. 45 minut. Zanim czekolada zastygnie udekorować ciasto pestkami granatu - owoc trzeba naciąć tam, gdzie są błonki i delikatnie wyjąc nasiona.

Zobacz, jak przygotować to ciasto krok po kroku!

„Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat