Czekoladowe ciasto Ewy Wachowicz. Użyła składnika, którego nikt się tu nie spodziewał

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA
  • 200 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 100 g czekolady gorzkie
  • nasiona granatu
  • listki mięty
Brownie z burakami - przepis Ewy Wachowicz
Brownie z burakami - przepis Ewy WachowiczPolsat Cafe
  1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić. 
  2. Do dużej miski wybić jajka. Dodać cukier i zmiksować. 
  3. Stopniowo, cały czas mieszając mikserem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem wlewając przy tym olej. 
  4. Buraki obrać, ugotować i wystudzić. 
  5. Zetrzeć na drobnych oczkach. 
  6. Dodać do ciasta i zmiksować.
  7. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). 
  8. Dorzucić posiekaną czekoladę. 
  9. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez ok. 45 minut. Zanim czekolada zastygnie udekorować ciasto pestkami granatu - owoc trzeba naciąć tam, gdzie są błonki i delikatnie wyjąc nasiona.
„Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat