Czekoladowe ciasto Ewy Wachowicz. Użyła składnika, którego nikt się tu nie spodziewał
Brownie to szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe. Wystarczy kilka składników i odrobina wolnego czasu, by cieszyć się świetnym smakiem domowego wypieku. Dziś prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na jego niezwykłą wersję. Tajemniczy składnik zaskoczy wszystkich. Smak jest wyborny!
SKŁADNIKI na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki
- 5 łyżek kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanych buraków
- 100 g czekolady gorzkie
DEKORACJA:
- nasiona granatu
- listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasta czekoladowego.
- Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
- Do dużej miski wybić jajka. Dodać cukier i zmiksować.
- Stopniowo, cały czas mieszając mikserem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem wlewając przy tym olej.
- Buraki obrać, ugotować i wystudzić.
- Zetrzeć na drobnych oczkach.
- Dodać do ciasta i zmiksować.
- Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm).
- Dorzucić posiekaną czekoladę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez ok. 45 minut. Zanim czekolada zastygnie udekorować ciasto pestkami granatu - owoc trzeba naciąć tam, gdzie są błonki i delikatnie wyjąc nasiona.
Zobacz, jak przygotować to ciasto krok po kroku!