Czekoladowo-kawowy sernik na zimno
Z pyszną porzeczkową galaretką.
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 45 g masła
- 100 g biszkoptów
- 300 g bitej śmietany
- 500 g kremowego twarożku
- Opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- 50 g cukru
- 400 g śmietany kremówki
- 3 płaty żelatyny
- Słoik dżemu z czarnej porzeczki (225 g)
- Olej do formy
Przygotowanie:
Okrągłą formę (26 cm) posmarować olejem. 50 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło roztopić. Biszkopty pokruszyć, zmieszać z masłem i czekoladą i ułożyć w formie, docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.
350 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Śmietanę, twarożek, cukier waniliowy, kawę, kakao i cukier dobrze wymieszać i dodać czekoladę. Śmietanę ubić i ostrożnie dodać do masy. Masę nałożyć do formy, wyrównać i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dżem podgrzać z dwoma łyżkami wody i odparować do 200 ml. Zdjąć z ognia. Żelatynę odcisnąć i dodać do dżemu. Dżem wstawić do lodówki i schłodzić, mieszając od czasu do czasu, a następnie rozsmarować na serniku i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wyjąć i uwolnić z formy.