​Czekoladowo-kawowy sernik na zimno

Z pyszną porzeczkową galaretką.

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 45 g masła
  • 100 g biszkoptów
  • 300 g bitej śmietany
  • 500 g kremowego twarożku
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g cukru
  • 400 g śmietany kremówki
  • 3 płaty żelatyny
  •  Słoik dżemu z czarnej porzeczki (225 g)
  • Olej do formy

Reklama

Przygotowanie:

 

Okrągłą formę (26 cm) posmarować olejem. 50 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło roztopić. Biszkopty pokruszyć, zmieszać z masłem i czekoladą i ułożyć w formie, docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.

350 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Śmietanę, twarożek, cukier waniliowy, kawę, kakao i cukier dobrze wymieszać i dodać czekoladę. Śmietanę ubić i ostrożnie dodać do masy. Masę nałożyć do formy, wyrównać i wstawić na 4 godziny do lodówki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dżem podgrzać z dwoma łyżkami wody i odparować do 200 ml. Zdjąć z ognia. Żelatynę odcisnąć i dodać do dżemu. Dżem wstawić do lodówki i schłodzić, mieszając od czasu do czasu, a następnie rozsmarować na serniku i ponownie wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wyjąć i uwolnić z formy.

Dowiedz się więcej na temat: ​Czekoladowo-kawowy sernik na zimno

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje