Czekoladowy torcik

Wygląda wykwintnie a przy tym smakuje doskonale. Można ozdobić go w dowolny sposób.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 200 g czekolady, studzimy. Czekoladowe ciasteczka rozkruszamy.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, pokruszone ciasteczka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do sypkich składników. Na koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą.

3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-30 minut w 180ºC.

4. Serek miksujemy z cukrem pudrem i 25 ml śmietanki na aksamitną masę. Wykładamy na wierzch dobrze ostudzonego ciasta, wyrównujemy. Torcik wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

5. 125 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pozostałą śmietanką, studzimy. Gęstniejącą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Torcik wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kroimy na porcje i podajemy z kawą, herbatą lub gorącą czekol

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas