Czereśnie: Dlaczego warto jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Czereśnie to zdrowe owoce, po które warto sięgać. Nie tylko są niskokaloryczne, ale mają też bardzo dobre wartości odżywcze. Dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, gdyż obniżają ciśnienie i cholesterol. Do tego czereśnie wspomagają funkcjonowanie tarczycy i regulują przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto jeść czereśnie? Czym kierować się przy ich zakupie? Jak je wykorzystać?
Co zawierają czereśnie?
Czereśnie to letnie owoce, które pojawiają się z końcem maja i można się nimi zajadać do lipca. Są bardzo smaczne, ale przy tym niezwykle zdrowe. Są niskokaloryczne, bo aż w 80 proc. składają się z wody. Zawierają jednak szereg cennych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Obfitują m.in. w witaminy A, C, K, P i z grupy B, a także liczne minerały, np. potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor, miedź i mangan. Czereśnie zawierają też jod, który jest szczególnie ważny w procesie produkcji hormonów tarczycy. W czereśniach znajdują się też bioflawonoidy - związki o właściwościach przeciwutleniających, które hamują rozwój wolnych rodników i działają przeciwzapalnie.
Dlaczego warto jeść czereśnie?
Dzięki temu, że czereśnie zawierają tyle cennych substancji, bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim świetnie oddziałują na układ krążenia, gdyż obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Mogą wiec zapobiec miażdżycy, zawałowi i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Oprócz tego czereśniami mogą zajadać się cukrzycy, ponieważ te owoce mają niski indeks glikemiczny, więc nie podnoszą nagle poziomu cukru we krwi. Czereśnie wspierają też prace tarczycy i regulują przemianę materii. Natomiast dzięki działaniu moczopędnemu poprawiają funkcjonowanie nerek oraz układu moczowego.
Zawarte w czereśniach bioflawonoidy działają przeciwzapalnie, dlatego też spożywanie tych owoców może pomóc w walce z reumatyzmem i artretyzmem. Ponadto czereśnie korzystnie wpływają na urodę - zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Dzięki temu zapobiegają tworzeniu się zmarszczek, wygładzają skórę i sprawiają, że jest ona napięta i elastyczna.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie czereśni?
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości czereśni, warto wiedzieć, jakie owoce kupować. Najlepiej wybierać najciemniejsze, gdyż to właśnie one mają najwięcej przeciwutleniaczy, które chronią przed starzeniem, nadciśnieniem i innymi chorobami. Dobrze jest też sprawdzić kraj pochodzenia czereśni i wybierać te polskie. W naszym kraju czereśnie mają najlepsze warunki pogodowe. Duża różnica temperatur między dniem a nocą, wpływa na to, że owoce mają orzeźwiający, kwaskowaty posmak.
Jak wykorzystać czereśnie?
Czereśnie cieszą się dużą popularnością ze względu na ich orzeźwiający smak i mięsistą konsystencję. Warto się zajadać świeżymi owocami, ale można też wykorzystać je w inny sposób. Świetnie będą pasować do deserów, ciast, koktajli i sałatek owocowych. Warto również przygotować z nich pyszne przetwory na zimę, np. dżemy, soki, nalewki i likiery. Szczególnym uznaniem cieszy się nalewka z czereśni, która pomaga m.in. na dolegliwości trawienne, reumatyzm i problemy z sercem.