Czerwona, biała czy czarna? Jak najlepiej wykorzystać porzeczkę latem?

Latem świeżych owoców i warzyw mamy pod dostatkiem. Na targowiskach ich ceny są przystępne, więc chętnie i często je kupujemy. To również dobry czas dla właścicieli działek i ogrodów, ponieważ mogą cieszyć się swoimi obfitymi plonami. W lipcu i sierpniu jest sezon na zbiór porzeczki. W Polsce dostępne są trzy odmiany: białe, czerwone i czarne. Różnią się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także swoimi właściwościami. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, ponieważ najkorzystniej na organizm wpływają zerwane prosto z krzaczków. Nie trzeba się jednak ograniczać: można z nich przygotować wiele wyśmienitych przetworów. Dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać porzeczki latem.

Czarna porzeczka
Czarna porzeczka ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o porzeczkach?

Czerwona porzeczka
©123RF/PICSEL

Porzeczki są krzewami z rodziny agrestowatych. Nie są trudne w uprawie, wymagają jedynie wilgotnych gleb o kwaśnym odczynie pH. Są zwykle mrozoodporne i nie wymagają dodatkowego okrycia zimą. W Polsce niekiedy spotykane są w stanie dzikim (przede wszystkim porzeczka biała), zaś odmiany czerwona i czarna są popularne zarówno na plantacjach, jak i na działkach czy ogrodach. Owoce te nie są najsłodszymi owocami: charakteryzuje je delikatnie cierpki smak. Jednak jest wielu miłośników porzeczki pod różnymi postaciami: zarówno surowych, jak i przetworzonych.

Czarna porzeczka. Najzdrowszy owoc

Uważa się, że czarna porzeczka jest najzdrowsza. Co można w niej znaleźć? Przede wszystkim szereg witamin: A, C, K oraz z grupy B. To także bogate źródło minerałów (potasu, sodu, żelaza, wapnia, siarki i magnezu). Na tym nie koniec cennych substancji zawartych w czarnej porzeczce. Obfituje ona w pełnowartościowy błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego: poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych przez organizm, a także pomaga łatwiej pozbyć się produktów przemiany materii. Co ciekawe, w czarnej porzeczce znajdują się fitoncydy, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Są one szczególnie korzystne w przypadku infekcji, ponieważ wspomagają go w walce z chorobą. Poza tym substancja ta ma działanie przeciwutleniające: ułatwia pozbycie się toksyn oraz spowalnia starzenie się komórek organizmu.

Czerwona i biała porzeczka

Dżem porzeczkowy
©123RF/PICSEL

Znaleźć w nich można witaminę C, witaminy grupy B, a także pierwiastki: jod, bor, potas i magnez, które korzystnie oddziałują zarówno na odporność organizmu, jak i prawidłowe funkcjonowania układu krążenia. Warto wiedzieć, że w porzeczkach znajdują się pektyny, które spowalniają wchłanianie cukrów do krwiobiegu, stąd polecane są szczególnie dla diabetyków. Poza tym wykazują zdolność do wiązania cholesterolu i tłuszczu w jelitach, co może znacznie przyczynić się do zmniejszenia ilości cholesterolu. To wszystko sprawia, że istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia: zawału czy udaru.

Nie tylko owoce

Nie tylko owoce wykazują działanie prozdrowotne. Liście porzeczek, szczególnie czarnej, nie ustępują swoim właściwościom. Znaleźć w nich można bardzo dużo przeciwutleniaczy: flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, rutynę oraz witaminę C. Z wysuszonych liści można w łatwy sposób przygotować napar: wystarczy zalać je wrzącą wodą i odczekać kilka minut pozostawiając je pod przykryciem. Jakie korzyści płyną z jego picia? Najbardziej przydatny jest w okresie zimowym, kiedy organizm jest bardziej podatny na działanie wirusów i bakterii. Dzięki naparowi, łatwiej jest dojść do zdrowia, a pity profilaktycznie poprawia odporność. W tradycyjnej medycynie ludowej liście czarnej porzeczki wykorzystywane są jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy oraz oczyszczający z toksyn. Bardzo dobrze wpływają również na działanie układu moczowego i trawiennego: poprawiają ich funkcjonowanie, pomagają usunąć zalegające złogi oraz zapobiegają biegunkom i niestrawności.

Jak jeszcze wykorzystać porzeczki?

Młode liście porzeczki
©123RF/PICSEL

Lato to czas, kiedy chętnie przygotowuje się różne przetwory: dżemy, soki, galaretki, ale także lecznice nalewki. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na lecznicze trunki, które pite okazjonalnie mogą poprawić funkcjonowanie organizmu. Mając owoce prosto z krzaka, warto część z nich zjeść na surowo: pozostałe mogą posłużyć się do przygotowania soku, który szczególnie przydatny jest zimą, kiedy trudniej o naturalne źródła witamin. Co ciekawe, liście porzeczek nie tylko mogą być wykorzystywane do sporządzania naparów. Świeże i pozbawione przebarwień mogą być również zamknięte w słoiku z ogórkami do kiszenia. Nadają przyjemnego i delikatnego posmaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas