Czerwona fasola: Świetnie zastąpi mięso, pomoże schudnąć i wzmocni serce

Czerwona fasola, choć często niedoceniana, to genialny składnik w pełni zbilansowanej diety. Zawiera więcej białka niż mięso i śmiało może je zastąpić i tym samym wzbogacić jadłospisy osób, które za mięsem nie przepadają lub są zdeklarowanymi wegetarianami. Ponadto, czerwona fasola pomaga zachowywać równowagę w organizmie, przyspiesza i wspiera proces odchudzania, bardzo dobroczynnie wpływa na serce i krążenie oraz zapobiega osteoporozie. Sprawdźmy, z czym to odżywcze warzywo komponuje się najlepiej i w jaki sposób wyczarować na jego bazie apetyczne potrawy.

article cover
©123RF/PICSEL
Tort z fasolą - jak go zrobić?Interia Kulinaria

Czerwona fasola: Co w niej znajdziemy?

©123RF/PICSEL

Czerwona fasola to doskonałe źródło energii, a zawarte w niej bardzo łatwo przyswajalne przez organizm białko pochodzenia roślinnego, to najlepszy substytut mięsa oraz produktów mlecznych. To odżywcze warzywo dostarczy nam również cennego manganu, który działa jak przeciwutleniacz, zwalczając tak szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki oraz solidnej porcji witaminy K, która korzystnie wpływa na działanie mózgu oraz układu nerwowego.

Co jeszcze zyskamy, włączając do diety czerwoną fasolę? Dostarczymy sobie witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1 (tiaminy), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie wpływa na pamięć oraz: żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu, fosforu, wapnia, potasu, skrobi czy izoflawonów - substancji, które są szczególnie przydatne kobietom w okresie menopauzy, a w przypadku mężczyzn działają antynowotworowo.

Czerwona fasola a odchudzanie

©123RF/PICSEL

Czerwona fasola jest szczególnie zalecana osobom dbającym o sylwetkę i chcącym pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Dzięki solidnej porcji białka jest bardzo pożywna, szybko daje uczucie sytości, na długo zaspokaja głód, znacznie ułatwia trawienie i wspiera proces oczyszczania organizmu. Czerwona fasola w duecie z takimi przyprawami jak chilli, imbir czy czosnek nie tylko zyska na smaku, ale jeszcze skuteczniej usprawni metabolizm. Dodać też warto, że czerwona fasola posiada niski indeks glikemiczny i nie zawiera dużo kalorii. W 100 gramach produktu znajdziemy około 90 kalorii.

Czerwona fasola dobra na serce i krążenie

Czerwona fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest szczególnie zalecana osobom zmagającym się ze zgagą czy z nadkwasotą. Ponadto, bardzo dobroczynnie wpływa na układ krążenia i serce, zapobiega nadciśnieniu oraz zakrzepom. Zawiera także lecytynę, która stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację, a białko pochodzenia roślinnego, którego dostarcza nam w solidnej ilości, jest zalecane w profilaktyce osteoporozy.

Czerwona fasola: W jakiej postaci najlepiej ją spożywać?

©123RF/PICSEL

Z czerwoną fasolą warto poeksperymentować i odkryć jej smak na nowo. Wyjątkowo apetycznie smakuje z lekkim sosem z oliwy i z cytryny. Czerwona fasola doskonale komponuje się również z awokado. Jak wyczarować na ich bazie smakowitą potrawę? Przekrój je, wyjmij pestkę, a połówki wypełnij fasolą i pokrojoną w kostkę zieloną papryką. Polej sosem winegret. Czerwoną fasolką możesz też wzbogacić tradycyjną sałatkę warzywną. Osoby, które są miłośnikami potraw mięsnych, mogą spróbować fasoli podawanej z wędzonym kurczakiem. Ta potrawa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy umieścić w misce fasolę z puszki, pokrojonego kurczaka, kostki ananasa oraz rodzynki do smaku. Na koniec należy dodać pieprz i wymieszać wszystkie składniki z niewielką ilością majonezu.

Czerwona fasola - doskonała do kotlecików czy past

Ugotowana czerwona fasola często jest też składnikiem apetycznych kotlecików, chlebków czy past. Jak ją do tego rodzaju potraw wykorzystać? Wystarczy przestudzoną fasolkę dobrze ugnieść, doprawić do smaku i formować z niej np. kotleciki.

Można też spożywać czerwoną fasolkę z puszki - warto jednaka pamiętać, aby uważnie przeczytać etykietę i wybrać produkt, który nie zawiera dodatków w postaci soli i cukru. Fasolę z puszki wystarczy odsączyć na sitku i od razu możesz ją dodawać do różnych sałatek, sosów czy gulaszy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas