Czerwona galareta z indyka
Efektowne danie na przyjęcia.
- 1 kg piersi z indyka,
- 1 słoik żurawiny do mięs,
- listek laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka wegety,
- 3 płaskie łyżki żelatyny,
- sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z indyka zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować, schłodzić. Powstały rosół gotować do chwili, kiedy osiągnie objętość ok. 1,4 lt. Dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, połączyć z żurawiną, odstawić do ostygnięcia. Zimnego indyka pokroić w dość dużą kostkę i połączyć z tężejącą galaretą. Wylewać do formy wyłożonej folią spożywczą w chwili, kiedy galareta jest taka gęsta, że nie tonie mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Podawać udekorowaną sałatą.
Czas przygotowania 2 h. plus czas chłodzenia.
Przepis na 14 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!