Czerwona galareta z indyka
Efektowne danie na przyjęcia.

Składniki:
- 1 kg piersi z indyka, - 1 słoik żurawiny do mięs, - listek laurowy, - kilka ziaren pieprzu, - 1 łyżeczka wegety, - 3 płaskie łyżki żelatyny, - sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z indyka zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować, schłodzić. Powstały rosół gotować do chwili, kiedy osiągnie objętość ok. 1,4 lt. Dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, połączyć z żurawiną, odstawić do ostygnięcia. Zimnego indyka pokroić w dość dużą kostkę i połączyć z tężejącą galaretą. Wylewać do formy wyłożonej folią spożywczą w chwili, kiedy galareta jest taka gęsta, że nie tonie mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Podawać udekorowaną sałatą. Czas przygotowania 2 h. plus czas chłodzenia. Przepis na 14 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!