Czosnek dla dzieci?

Czosnek zapobiega infekcjom. Czy można go podawać dzieciom?

Czosnek upieczony lub ugotowany jest znacznie delikatniejszy od surowego
Czosnek upieczony lub ugotowany jest znacznie delikatniejszy od surowego123RF/PICSEL

Mocny zapach i pikantny smak zwykle nie przekonują najmłodszych.

Jednak czosnek upieczony lub ugotowany jest znacznie delikatniejszy, więc dziecku po 2. roku można przyprawić nim mięso lub zupę.

Gdy maluch przyzwyczai się do czosnku na co dzień, łatwiej go będzie namówić, by w razie infekcji, zjadł choć trochę tego świeżego, o działaniu antybakteryjnym oraz antywirusowym.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas