Czosnek w winie
Doskonały dodatek do sałatek.

Składniki:
- 20 dużych główek czosnku, - 4 szklani białego wytrawnego wina, - 1/4 szklanki octu winnego, - 15 dag cukru, - 2 ostre papryczki chili, - 3 liście laurowe, - 2-3 gałązki zielonego estragonu, - łyżka mielonego pieprzu,- czubata łyżka soli, oliwa
Przygotowanie:
Wino zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na noc. Następnego dnia ponownie zagotować czosnek w zaprawie, gotować 2-3 minuty, ostudzić. Ząbki układać w słoiczkach, zalać ostudzona zaprawa. Do każdego słoiczka wlać na wierzch łyżkę oliwy, zamknąć.