Reklama

Czosnkowe spaghetti z cukinii

Jeżeli wolisz, by danie było bardziej kaloryczne, możesz spaghetti z cukinii połączyć z pszennym. Ugotuj pszenne spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem wrzuć pokrojoną cukinię. Po odcedzeniu dodaj je do pomidorów i gotowe!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 spore cukinie (ok. 1 kg)
  • 1/4 szklanki oliwy 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 400 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej
  • 4 łyżki startego sera typu parmezan
  • oliwa i cząstki cytryny do podania

Sposób przygotowania

1. Cukinie pokrój w cieniutkie paseczki (najlepiej używając tzw. temperówki do warzyw). 

2. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż czosnek (1-2 minuty), po czym dodaj pomidory i skórkę cytrynową. Duś minutę. Następnie wrzuć cukinię i duś 1-2 minuty, aby warzywo tylko lekko zmiękło. Zdejmij z ognia, posyp po wierzchu startym serem. 

3. Podawaj danie z oliwą i cząstkami cytryny.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy