Czy czerwone banany są zdrowsze od żółtych?

Żółte banany chętnie jadamy jako przekąskę i wykorzystujemy je w przygotowywaniu różnych deserów i wypieków. Ten egzotyczny owoc jest bogatym źródłem błonnika, białka oraz witamin. Znaleźć w nim można również potas, który odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie układu krążenia. Obecnie coraz częściej można kupić banany czerwone: różnią się nie tylko wyglądem, ale czy również właściwościami? Czy są one zdrowsze? Kto powinien po nie sięgnąć?

Czerwone banany
Czerwone banany ©123RF/PICSEL

Co można znaleźć w czerwonych bananach?

Czerwone banany
©123RF/PICSEL

Czerwone banany najbardziej popularne są w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej, gdzie są równie popularne, co dobrze nam znane żółte owoce. Są podstawą wielu przepisów kulinarnych i można z nich przyrządzać zarówno wyśmienite desery, jak i zjadać je jako przekąskę. Czerwone banany nie różnią się znacząco smakiem, jednak są wyraźnie delikatniejsze od żółtych bananów. Ich największym walorem jest obecność składników odżywczych, których jest zdecydowanie więcej, niż w znanych nam owocach.

Korzyści ze spożywania czerwonych bananów

Dojrzewające banany
©123RF/PICSEL

Zjadanie czerwonych bananów niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi oraz wspiera prawidłową pracę serca, a magnez sprzyja poprawie pamięci i utrzymaniu koncentracji. Zawartość witaminy C stanowi profilaktykę przed infekcjami i może poprawić odporność organizmu. Czerwone banany dobrze wpływają na wzrok, dzięki obecnej w nich witaminie A. Natomiast witaminy E, K oraz beta-karoten korzystnie oddziałują na kondycję skóry – jako silne przeciwutleniacze mogą znacząco spowolnić starzenie się komórek organizmu. Warto wspomnieć o obecności błonnika – zjadanie czerwonych bananów pomaga regulować procesy trawienne organizmu oraz wspierać walkę o szczupłą i smukłą sylwetkę.

Co warto wiedzieć o czerwonych bananach?

Czerwony banan
©123RF/PICSEL

Czerwone banany mają również sporo cukrów: sacharozę, fruktozę i glukozę. Z tego względu osoby borykające się z cukrzycą nie mogą jeść ich w nadmiarze. Warto wiedzieć, że choć banany za sprawą błonnika wspierają procesy trawienne, to są kaloryczne: w 100 g znajduje się aż 100 kcal. Poza tym podczas kupowania bananów mogą następować pewne trudności – należy wybierać jedynie owoce w pełni dojrzałe, ponieważ smak niedojrzałych jest bardzo gorzki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas