Czy da się bezpiecznie zjeść surową cukinię? Odpowiedź tkwi w charakterystycznym smaku

Cukinia jest warzywem, które można zjeść w całości
Cukinia jest warzywem, które można zjeść w całości123RF/PICSEL
  • Nazwa cukinii wywodzi się od włoskiego słowa zucca, oznaczającego w dosłownym tłumaczeniu dynię.
  • Cukinii nie powinno zabraknąć w zbilansowanym jadłospisie osób będących na diecie. W 100 g warzywa znajduje się bowiem tylko 15 kcal.
  • Gatunek ten uważa się za bezpieczny dla ludzi w każdym wieku. Zaleca się spożywanie go przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Dzieje się tak dlatego, że cukinia jest całkowicie wolna od toksyn i metali ciężkich.

Skąd pochodzi cukinia?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne warzywa

    Związki obecne w cukinii dbają o zdrowie oczu
    Związki obecne w cukinii dbają o zdrowie oczu123RF/PICSEL
    • witaminy z grupy B,
    • witaminę A,
    • witaminę C,
    • fosfor,
    • wapń,
    • żelazo,
    • sód,
    • jod,
    • potas,
    • błonnik.

    Czy można jeść surową cukinię?

    Kiedy należy zrezygnować ze spożywania cukinii?

    Cukinia gorzka w smaku nie nadaje się do jedzenia
    Cukinia gorzka w smaku nie nadaje się do jedzenia123RF/PICSEL

    Domowe spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym - przepis

    • 2 średnie cukinie
    • 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ łyżeczki cukru
    • garść świeżych lub suszonych ziół - bazylii i oregano
    • szczypta soli i pieprzu
    • 1 łyżka oleju do smażenia
    1. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce, a następnie przechodzimy do przygotowania makaronu. Korzystamy ze specjalnej obieraczki julienne, spiralizera lub tniemy ją w plastry za pomocą tradycyjnej obieraczki, a następnie nożem w cienkie paski.
    2. Gotowy makaron wkładamy do miski wypełnionej wodą z lodem i odstawiamy na ok. 10 minut.
    3. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a czosnek pozbawiony łupiny przeciskamy przez specjalną praskę.
    4. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i mieszamy przez kilka minut, aż do momentu zeszklenia.
    5. Dodajemy pomidory, cukier, zioła oraz przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.
    6. Cukinię odcedzamy z wody, przekładamy na talerz i polewamy sosem. Danie możemy udekorować startym serem oraz listkiem bazylii. Smacznego!
    Jak zrobić leczo z cukiniiInteria KulinariaInteria Kulinaria