Czy już dawać oliwki?

Kiedy można zacząć podawać dziecku oliwki? Chętnie poczęstowałabym nimi synka.

Tapenada jest pastą do smarowania pieczywa, zrobioną z drobno posiekanych lub zmielonych oliwek
Tapenada jest pastą do smarowania pieczywa, zrobioną z drobno posiekanych lub zmielonych oliwek123RF/PICSEL

Można je podawać już maluchowi po 2.-3. roku życia - pod warunkiem że toleruje on tak wyraziste smaki.

To świetna przekąska dla niejadka - doskonale zaostrza apetyt. Oliwki należy jednak traktować wyłącznie jako urozmaicenie jadłospisu, a nie jego stały punkt.

Są dostępne w postaci marynowanej w solance lub w oliwie. Dla maluchów lepsze będą oliwki bez pestek.

Wybierając przekąski nadziewane, unikajmy tych, które mogą być dla dziecka zbyt ostre, np. z papryką.

Nie zaszkodzi natomiast poczęstować malucha tapenadą - pastą do smarowania pieczywa, zrobioną z drobno posiekanych lub zmielonych czarnych oliwek, doprawionych odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwą.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas