Czy kawa mrożona jest zdrowa?

Kawa mrożona to specjał idealny na upały. Fantastycznie smakuje, orzeźwia i daje prawdziwego „kopa” do działania. Niejednokrotnie decydujemy się również na przygotowanie domowej kawy mrożonej, by móc cieszyć się jej walorami w zaciszu własnych czterech ścian. Jednak co z jej właściwościami? Czy kawa mrożona jest zdrowa? Rozkładamy popularny napój na czynniki pierwsze.

Jakie właściwości ma kawa mrożona? Jak ją zrobić?
Jakie właściwości ma kawa mrożona? Jak ją zrobić?123RF/PICSEL

Kawa mrożona niejedno ma imię

Jej najprostszy wariant sprowadza się do połączenia zwykłej czarnej kawy z kostkami lodu. Kawosze pozwalają sobie jednak na znacznie więcej, by wzbogacić smak ulubionego trunku. Jednym z najbardziej znanych jego wcieleń jest grecka frappe, czyli kawa rozpuszczalna połączona z wodą i cukrem. Składniki są miksowane aż do uzyskania charakterystycznej pianki. Mrożona kawa latem przynosi upragnione orzeźwienie, a różnorodne dodatki, np. w postaci płatków migdałowych, smakowych syropów albo bitej śmietany, sprawiają, że za każdym razem smakuje nieco inaczej.

Kawa a nadciśnienie: Czy jest się czego obawiać?

Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez "małej czarnej", wokół napoju urosło wiele szkodliwych mitów, które nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości. Spożywanie kawy z umiarem (dwóch filiżanek dziennie) wcale nie wywołuje nadciśnienia, co w przeszłości często zarzucano temu produktowi. Wyraźnie odczuwalny wzrost ciśnienia mogą odczuć jedynie osoby, które piją kawę sporadycznie.

Właściwości kawy mrożonej: Dlaczego warto ją pić?

Kawa na zimno pod względem kluczowych właściwości nie różni się niczym od napoju serwowanego na gorąco. Pobudza, niweluje uczucie znużenia i senności, pomaga w koncentracji. Niska temperatura potęguje i przyspiesza to działanie, co docenimy zwłaszcza podczas wyjątkowo upalnych dni, kiedy najchętniej nie robilibyśmy nic poza leżeniem w hamaku, a do pracy iść trzeba.

Kawa to nie tylko kofeina, ale też przeciwutleniacze i związki polifenolowe, które cechują się działaniem przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a także przyspiesza metabolizm, więc napój staje się sprzymierzeńcem osób chcących zredukować wagę.

Warto wiedzieć: Okazuje się, że picie kawy mrożonej jest bezpieczniejsze dla układu pokarmowego w porównaniu do napoju na ciepło. Wszystko przez fakt, że posiada odczyn alkaliczny, więc nie przyczynia się do zakwaszania organizmu.

Kiedy mrożona kawa jest szkodliwa?

Nie chodzi tu o rodzaj ziaren używanych do jej przygotowania i substancje zawarte w ich składzie. Tak naprawdę potencjalna szkodliwość kawy mrożonej zależy wyłącznie od naszej inwencji kulinarnej. Największą pułapką są popularne dodatki, których nie szczędzimy sobie również latem.

Mowa o lodach, bitej śmietanie, gęstych syropach, polewach czy płatkach czekoladowych. To najprostsza droga do zamiany orzeźwiającego napoju w solidny deser wypełniony dodatkami słodzącymi, które diametralnie podnoszą kaloryczność mrożonej kawy. Nie trzeba chyba dodawać, że częste spożywanie kawy w takim wydaniu dość szybko zaowocuje niechcianymi boczkami, oponką i przyciasnymi spodniami.

Prosty przepis na domową kawę mrożoną

Upał daje się we znaki? Wyprawa w ukropie do dalekiej kawiarni nie będzie konieczna! Ochłodzenie zapewni ci prosty w przygotowaniu napój na bazie kawy rozpuszczalnej. Przygotuj szklankę (250 mililitrów) mocnej kawy - zaparz ją tak, jak lubisz najbardziej. Na tym etapie możesz dodać cukier, ale nie jest to konieczne. Gdy ostygnie, połącz ją z lodem i 100 mililitrami zimnego mleka, a następnie wszystko wymieszaj w blenderze. Przelej do szklanki, dodaj jeszcze kilka kostek lodu i ciesz się kawowym orzeźwieniem.

O tym pamiętaj: Kawę mrożoną poleca się serwować w wysokich szklankach o grubych ściankach i dnie. Takie naczynia pozwala dłużej utrzymać niską temperaturę, spowalniając rozpuszczanie kostek lodu.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas