Sok z czarnej porzeczki. Jakie ma właściwości i jak go przygotować?

Czarna porzeczka jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Pozwala wzmacniać odporność, zmniejsza szanse na rozwój nowotworów oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Istnieje jeszcze kilka innych przydatnych właściwości czarnej porzeczki, przez które pozytywnie działa na nasz organizm. Dlaczego nie zacząć korzystać z niej na co dzień? Sprawdźmy wpływ owocowego napoju na nasze zdrowie. Dodatkowo dowiedzmy się, jak przygotować domowy sok z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki. Jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Sok z czarnej porzeczki. Jakie ma właściwości? Jak go przygotować?Agencja FORUM

Owoce mogą posłużyć do przygotowania wyśmienitej nalewki z czarnej porzeczki, ale to sok jest bardziej uniwersalnym napojem, który możemy stworzyć samodzielnie w domu. Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze korzystnie wpływa na organizm. Regularne picie soku z czarnej porzeczki może poprawić odporność oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób. Dowiedzmy się, jaki dokładnie ma wpływ na zdrowie. Jego wszechstronność może nas zaskoczyć! Przekonajmy się również, w jaki sposób zrobić własny domowy sok z czarnej porzeczki.

Na co jest dobry sok z czarnej porzeczki? Właściwości

Czarne porzeczki zbierane są w naszym kraju od połowy lipca. Są dobrym składnikiem na sok, gdyż zawierają mało kalorii. Na 100 g porzeczek przypada zaledwie 63 kcal. Do tego w takiej porcji zawarte jest:

  • 1,4 g białka,
  • 15,3 g węglowodanów,
  • 0,41 g tłuszczów,
  • 7,9 g błonnika pokarmowego.

Co z tego wynika? Wysoki poziom błonnika pokarmowego w porzeczkach pomaga w funkcjonowaniu jelit. Oprócz tego czarne porzeczki są owocami o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że sprawdzą się idealnie w diecie dla cukrzyków. Owoc ten zawiera rutynę oraz witaminę C, które w połączeniu ze sobą uszczelniają naczynia krwionośne. We wsparciu organizmu dużą rolę odgrywa też kwercetyna: obniża stężenie cholesterolu.

W 100 g czarnych porzeczek znajdziemy również:

  • 322 mg potasu,
  • 230 IU witaminy A,
  • 55 mg wapnia,
  • 24 mg magnezu,
  • 1,54 mg żelaza,
  • 1 mg witaminy E,
  • mniej niż 1 mg witaminy B6, B1, B2, B3,
  • mniej niż 1 mg cynku oraz manganu.

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Jakie owoce wybrać, co jest potrzebne?

Ważną kwestią jest przechowywanie czarnych porzeczek. Jeśli nie chcemy wykorzystać wszystkich kupionych owoców od razu, możemy resztę zamrozić. Porzeczki przechowywane w zamrażalniku są zdatne do użycia przez kilkanaście miesięcy. Jak natomiast przechowywać gotowy sok? W sytuacji, gdy chcemy spożyć go w krótkim terminie, wystarczy schować go do lodówki. Przechowywanie na dłuższy czas możliwe jest wyłącznie po pasteryzacji.

Sok z czarnej porzeczki. Jak go przechowywać? Wszystko zależy od tego, kiedy planujemy z niego skorzystać
Sok z czarnej porzeczki. Jak go przechowywać? Wszystko zależy od tego, kiedy planujemy z niego skorzystaćAgencja FORUM

Zanim zaczniemy robić sok, warto zwrócić uwagę na stan naszych owoców. Łatwo sprawdzić świeżość czarnej porzeczki. Powinna mieć intensywny kolor, być jędrna oraz posiadać specyficzny zapach. Przed rozpoczęciem produkcji domowego napoju zawsze należy na samym początku opłukać dokładnie wszystkie owoce i przygotować niezbędne akcesoria i składniki. Przy tworzeniu soku z czarnej porzeczki będziemy potrzebować:

  • garnka,
  • czarnej porzeczki,
  • wody,
  • cukru (opcjonalnie),
  • kuchenki,
  • słoików.

Prosty przepis na sok z czarnej porzeczki bez cukru

Do przygotowania soku z czarnej porzeczki wcale nie potrzebujemy dużo czasu oraz składników. Z kilograma czarnych porzeczek sam napój przyrządzimy w 20 minut. Dłużej zejdzie naturalne odciągnięcie soku z owoców. Na początku musimy opłukać nasze porzeczki, by następnie ułożyć je w dużym garnku. Zalewamy je wodą, aż wszystkie będą zakryte. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy porzeczki przez 7 minut.

Sok z czarnej porzeczki. Jak go przygotować? Ile gotować?
Sok z czarnej porzeczki. Jak go przygotować? Ile gotować?Agencja FORUM

Widzimy, że porzeczki zaczęły pękać? W tym momencie ściągamy garnek z ognia, a następnie studzimy. Gdy temperatura płynu osiągnie optymalny poziom, wykładamy duże sito gazą i przekładamy na nie owoce. Zostawiamy je na kilka godzin celem odsączenia płynu. Staramy się nie dociskać porzeczek. W momencie, w którym owoce wypuściły z siebie cały sok, przelewamy go do słoików, a na koniec zakręcamy. W tym momencie możemy słoiki pasteryzować, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by smakiem i dobroczynnymi właściwościami napoju cieszyć się od razu.

Przepis na sok z czarnej porzeczki bez gotowania. Przygotowanie soku w sokowniku

Sokownik jest zapomnianym urządzeniem czasów PRL, które wciąż przyda się w kuchni. Może być praktycznym narzędziem do przygotowania soku z czarnej porzeczki. W sokowniku dużą rolę odgrywa wykorzystanie pary wodnej. Aby właściwie skorzystać z tego sprzętu, należy napełnić dwa jego zbiorniki. Do jednego koniecznie trzeba wlać wodę, a drugi napełnić owocami, opcjonalnie dodając cukier. Zakryte urządzenie stawiamy na palniku, by uruchomić proces wydzielania się pary wodnej.

Wspominaliśmy o cukrze. Nie ma absolutnej konieczności, by go używać, ale pomoże on przełamać kwaskowy smak owoców. Ile go dodać, by otrzymać słodszy sok z czarnej porzeczki? Na kilogram owoców kwaśnych powinno przypadać 200-250 gramów cukru. W przypadku zamienników należy uważnie odmierzyć ilość słodzika. Niektóre substancje słodzące w większych ilościach niekorzystnie wpływają na nasz układ trawienny.

Przepis na sok z czarnej porzeczki i liści wiśni

Niezależnie od tego, czy gotujemy w garnku, czy w sokowniku, sok z czarnej porzeczki dobrze sprawdzi się z dodatkami. Idealnym uzupełnieniem będą liście wiśni. Dzięki nim sok stanie się bardziej cierpki i zyska specyficzną nutę smakową. Aby przygotować sok z porzeczek oraz liści wiśni, musimy mieć kilogram porzeczek, pół kilograma cukru oraz 100 g liści wiśni.

Porzeczki zalewamy wodą do poziomu, w którym wszystkie są zakryte. Wrzucamy do nich liście wiśni i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy 10-15 minut, aż całość zacznie wrzeć. Odstawiamy garnek na 12-24 godziny. Po tym czasie szykujemy gęste sitko, na którym odcedzamy owoce. W tym momencie możemy dodać cukier i ponownie zagotować płyn. Gotujemy, ściągamy tworzącą się pianę, a na koniec przelewamy sok do słoików lub butelek. 

***

Czytaj także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas