Czy można jeść spleśniałe owoce?

Truskawki to jedne z owoców, które najbardziej narażone są na szybkie zepsucie
Truskawki to jedne z owoców, które najbardziej narażone są na szybkie zepsucie123RF/PICSEL

Jak powstaje pleśń na owocach?

Jak przechowywać jedzenie?newsrm.tvnewsrm.tv

Pleśń na owocach: Tego nie zobaczysz gołym okiem!

Pleśń na owocach to źródło toksyn
Pleśń na owocach to źródło toksyn123RF/PICSEL

Pleśń na jedzeniu: Co z owocowymi przetworami?

Jedzenie spleśniałych owoców: Czym grozi?

Im wyższa zawartość wody, tym owoce szybciej się psują
Im wyższa zawartość wody, tym owoce szybciej się psują123RF/PICSEL

Grunt to organizacja

  • Nie rób dużych zakupów. Do sklepu zawsze idź z listą, na której umieścisz produkty, które będziesz w stanie zużyć w ciągu najbliższych dni.
  • Jeśli okaże się, że twoje zapasy są zbyt duże, część owoców wstaw do zamrażalnika lub przygotuj z nich przetwory - póki nie spleśniały!
  • Zawsze sprawdzaj, w jakich warunkach powinny być przechowywane owoce. Każdy gatunek może mieć inne wymagania. Zwłaszcza w lecie niezbędne może okazać się przełożenie owoców z kuchennego blatu do lodówki.