Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?

Jednym ze stałych elementów polskich świąt i uroczystości rodzinnych jest sałatka jarzynowa. Trudno wyobrazić sobie imieninowy stół u babci bez tradycyjnego, jarzynowego akcentu. Choć w naszym menu nie brak dziś frykasów, lubimy sentymentalne powroty do kuchni sprzed lat. Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej
Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej123RF/PICSEL

Sałatka jarzynowa: smaki domowej kuchni

Choć do dziś nie rozstrzygnięto, czy inspiracją była dla niej kuchnia francuska, czy rosyjska, sałatka jarzynowa ma mocne miejsce w polskiej kuchni. Największą popularność zyskała w latach 70. i 80. XX wieku, kiedy rozpowszechniono ją w polskich zakładach gastronomicznych.

Ale są potrawy, które najlepiej smakują w domu, do tego w każdym odrobinę inaczej. Mimo że przepis na sałatkę jarzynową wydaje się uniwersalny, bywa powszechnie modyfikowany. Zgodnie z powiedzeniem: "wolnoć Tomku w swoim domku", każda kuchnia ma swoje sekrety, a każda sałatka jarzynowa, podobnie jak bigos, smakuje odrobinę inaczej. Co jest w jej składzie podstawowym?

Sałatka jarzynowa: składniki

Sałatka powstaje na bazie gotowanych warzyw. Najsmaczniejsza jest, gdy jarzyny gotowane są w całości - bez obierania, jedynie po dokładnym umyciu.

Bazą są:

- ziemniaki,
- marchew,
- pietruszka,
- seler

Niegotowanymi, stałymi dodatkami z kolei:

- kukurydza i groszek konserwowy,
- ogórki kiszone,
- majonez,
- sól i pieprz.

Wśród dodatków, które często się pojawiają, powtarzają się:

- jajka,
- jabłka,
- pory.

Świąteczna sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa w tak zwanej "szybkiej" wersji powstaje z warzyw gotowanych w rosole. Nie ma w niej wówczas ziemniaków. Pełna, świąteczna opcja sałatki, to warzywa gotowane w wodzie, w mundurkach. Obierane i krojone po ugotowaniu. W drobną kostkę kroi się wszystkie warzywa, a także jajka i jabłka. Następnie dodaje się majonez i sól i pieprz.

Sałatki jarzynowej nie warto przygotowywać na zapas
Sałatki jarzynowej nie warto przygotowywać na zapasWojtek LaskiEast News

Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?

Najlepiej smakuje, gdy po przygotowaniu chwilę postoi, by smaki składników mogły się przeniknąć i nasiąknąć sobą. Ważne jednak, by nie stała zbyt długo. Nagminnie powtarzanym błędem jest przygotowywanie sałatki w dużych ilościach, a przecież jest ona, zarówno na bożonarodzeniowym, jak i na imieninowym stole, jednym z wielu przysmaków. Finał jest taki, że półmisek z sałatką stoi w lodówce długo po spotkaniu. Zjadana kilka dni po przygotowaniu będzie nieświeża i na pewno niezdrowa.

Świeżo przygotowana sałatka (warzywa, jajka i majonez) jest źródłem makro i mikroskładników. Znajdziemy w niej niewielkie ilości białek, a także węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z majonezu i jaj) oraz witaminy - głównie A, E i D, składniki mineralne i błonnik.

Świeża, zjadana w rozsądnych ilościach, jest korzystna dla zdrowia, zwłaszcza jeśli majonez zastąpimy dobrej jakości jogurtem naturalnym (bez zagęszczaczy) albo sosem powstałym z połączenia majonezu i jogurtu. Ograniczenie spożycia majonezu jest szczególnie ważne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz będących w trakcie diety odchudzającej.

Ewa Koza, mamsmak.com

„Ewa gotuje”: Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas