Czy warto jeść masło?
Masło, chociaż w swym składzie zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie w nadmiarze uważa się za szkodliwe dla organizmu, jest wskazane w codziennej diecie. Kiedy jemy racjonalnie i nie popadamy w skrajności, masło może nieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Masło zawiera wiele składników odżywczych, które chronią przed chorobami serca. Najważniejszym z nich jest witamina A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i kory nadnerczy. Te z kolei odgrywają ważną rolę w utrzymaniu właściwego działania układu sercowo-naczyniowego.
Korzystnie wpływa na stawy
Masło zawiera tzw. czynnik Wulzena, nazywany też czynnikiem przeciw sztywności. Badania wykazują, że chroni on stawy przed chorobą zwyrodnieniową i zapobiega ich zwapnieniu. Ponadto zapobiega rozwojowi zaćmy i twardnieniu tętnic. Aby korzystać z tych właściwości należy używać surowego masła, ponieważ pasteryzacja pozbawia tego składnika.
Dba o zdrowie jamy ustnej
Masło jest naturalnym źródłem wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które są niezbędne m.in. dla zdrowia jamy ustnej. Do najważniejszych należy witamina K2, która odgrywa znaczącą rolę w mineralizacji kości.
Pozytywnie wpływa na organizm dziecka
Dzieci uwielbiają masło. I chociaż często jego spożywanie jest w domach ograniczane ze względu na zawartość tłuszczów, to w rzeczywistości masło zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Najważniejszym z nich jest witamina A, odpowiedzialna za proces widzenia, oraz witamina D niezbędna do wbudowywania wapnia w kości. Badania pokazują, że witamina A jest też niezbędna w czasie ciąży, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój płodu.
Za spożywaniem masła przez dzieci przemawia też fakt, że jest ono tłuszczem łatwo przyswajalnym i nie zawiera składników chemicznych.
Pozwala uniknąć problemów z tarczycą
Jedną z przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy jest niedobór witaminy A. Dlatego przy problemach z tarczycą warto wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy czy masło naturalne.
Ma właściwości antynowotworowe
Niedawno przeprowadzono badania z których wynika, że masło przez wiele lat niesprawiedliwie znajdowało się na czarnej liście produktów. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że podczas analizy właściwości masła, wiele lat temu, wykorzystywano utwardzane (uwodornione), a nie naturalne tłuszcze nasycone.
W rzeczywistości masło jest bogate w krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych, mające działanie przeciwnowotworowe. Ponadto zawiera sprzężony kwas linolowy, który również wykazuje właściwości antynowotworowe.