Czym może skutkować zjedzenie dyni? Wymioty i biegunka to nie wszystko
Sezon na dynie właśnie się rozpoczął. Z tych smacznych, jesiennych warzyw można wyczarować wiele wytrawnych i słodkich przysmaków - szczególnie popularne są zupy krem, tarty czy ciasteczka. Mimo że dynie są niezwykle zdrowe, nie każdy może po nie sięgać. Sprawdź czy znajdujesz się na liście osób, którym odradza się ich jedzenia.
Zobacz również:
Czy dynie są zdrowe?
Dynia to znane, uwielbiane i cenione na całym świecie warzywo. Do najpopularniejszych jej odmian dostępnych w sklepach należą hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia ma pomarańczowy kolor, twardą skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. We wnętrzu posiada sporo pestek i niewiele miąższu. Jej obranie nie należy do najłatwiejszych czynności, jednak wyjątkowy, lekko orzechowy smak i maślana konsystencja zdecydowanie są tego warte. Poza tym dynie to naprawdę bardzo zdrowe warzywa.
- są źródłem błonnika pokarmowego i białka
- są bogactwem witamin: A, C i E, a także minerałów: wapnia, magnezu, selenu, potasy, cynku
- zawierają kwas foliowy i niacynę
- ponadto dynie są niskokaloryczne, zbawiennie działają na układ trawienny, a ich pestki w większości składają się z tłuszczy bogatych w cenne fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe
Kto nie powinien jeść dyni?
Przeciwwskazania do jedzenia dyń występują dość rzadko, najczęściej w przypadku pewnych schorzeń lub tyczą się osób przyjmujących niektóre leki. Nie powinny sięgać po nie, szczególnie w dużych ilościach osoby, które:
- mają zbyt wysoki poziom potasu - powinny one unikać wszystkich warzyw i owoców bogatych w potas, w tym dyń. 100 g dyni to aż 340 mg tego minerału, a jednorazowa porcja może sięgać nawet 500 g
- konieczność stosowania diety ubogopotasowej, a tym samym rezygnacji ze spożycia dyń dotyczy osób z niewydolnością nerek, które nie mogą wydajnie usuwać tego pierwiastka z organizmu
- przyjmują leki na bazie litu - dynia może mieć łagodne działanie diuretyczne i obniżać tempo wydalania litu z organizmu, co może prowadzić do groźnych poziomów litu w ciele. Pacjenci, którzy przyjmują takie leki nie powinny więc objadać się dyniami
- mają alergię na dynię - uczulenie na dynię może objawiać się np. wysypką, katarem siennym, puchnięciem jamy ustnej, uczuciem gorąca po zjedzeniu tego warzywa
- osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność - przeciwskazania w tym przypadku dotyczą jedynie deserów i soków na bazie dyni, a nie samych warzyw
Czytaj także: Dynia – czy można spożywać ją na surowo?
Nie jedz dyni, jeśli ma taki smak
Bez względu na wszystko, dyni nie powinno się jeść w jeszcze jednym przypadki - gdy okaże się być gorzka w smaku. Najpewniej oznacza to, że warzywo ma zbyt wysoką zawartości toksycznych substancji, a jego spożycie skutkować może zatruciem zwanym "zespołem toksycznego kabaczka". Najczęstsze objawy to biegunka i wymioty.
Czy dynie można jeść codziennie?
Codzienne po dynie, szczególnie w sezonie jesiennym mogą sięgać osoby zdrowe. Jeśli mocno przesadzisz z jej ilością to w skrajnych przypadkach na twoich dłoniach może pojawić się pomarańczowe zabarwienie - co wynikać będzie najpewniej z przedawkowania karotenu. Odstaw wówczas dynię przynajmniej na kilka dni, a kolor skóry wróci do normy.