Reklama

Reklama

Czym się różnią ciasta filo i francuskie

Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

Filo pochodzi z kuchni tureckiej, ale popularne jest też w Grecji i na Bałkanach. Znane jest od XIII w. Francuskie wymyślono we Francji w XVII w. Oba są listkowe, ale filo jest cieńsze - przypomina pergamin - a francuskie kartkę giętkiego brystolu. Ciasto francuskie jest bardziej jędrne, ponieważ zawiera dużo więcej tłuszczu. Do produkcji ciasta francuskiego wykorzystuje się masło, a do filo - oliwę. Oba robione są  z mąki pszennej i soli bez użycia drożdży czy proszku do pieczenia albo sody. Do francuskiego dodaje się jaja, a do filo tylko wodę.    

Reklama

Jak kupować

Zamrożone ciasto filo i francuskie kupimy w dużych sklepach spożywczych w podobnej cenie (od 5 zł za 300 g). Możemy je także zrobić w domu, jest to jednak czasochłonne i wymaga długiego wałkowania.  

Jak zrobić ciasto filo

Zmiksuj 330 ml podgrzanej do temp. 50 st. wody z 400 g mąki z łyżeczką soli. Dodaj 30 ml oliwy i ponownie zmiksuj (ok. 4 minuty, aż będzie odchodziło od brzegów miski). Podziel je na 5 kul. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 h.

Po wyjęciu każdą kulę rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cieniutkie (ok. 2 mm) prostokąty. Przekładaj je folią, by nie wysychały. Przed pieczeniem każdy koniecznie posmaruj płynnym tłuszczem.

Jak zrobić ciasto francuskie

Ciasto francuskie wymaga zagniecenia dwóch ciast: gruntu (z 200 g mąki, jajka, szczypty soli,  2 łyżeczek octu spirytusowego i 1/2 szkl. gorącej wody) i ciasta maślanego (300 g masła i 100 g mąki). Oba owinięte folią chłodzimy w lodówce godzinę.

Grunt rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Kładziemy na nim maślane, zakładamy do środka "w kopertę" i wałkujemy w prostokąt grubości ok. 5 mm. Składamy je wzdłuż dłuższego boku na trzy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy, wałkujemy i znów chowamy do lodówki. Powtarzamy 6 razy.

Które jest lepsze dla zdrowia 

W 100 g ciasta francuskiego jest:

● więcej tłuszczu (23 g) niż w filo (1 g). Jest przez to bardziej kaloryczne (372 kcal, a filo 280 kcal). Uwaga! Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu ciasta francuskiego nie powinny jeść osoby z chorą wątrobą, trzustką i problemami z pęcherzykiem żółciowym.

● więcej białka (35 g) niż w filo (8 g ). To efekt z tego, że ciasto francuskie jest robione z jajek, a zatem nie mogą go jeść osoby na nie uczulone. W filo nie ma jaj.

● mniej węglowodanów (23 g) niż w filo (58 g). Część z nich to węglowodany proste, które zwiększają apetyt, więc po porcji ciasta filo będziemy głodni szybciej niż po takiej samej francuskiego.  Uwaga! Ciasta filo powinny unikać osoby chore na cukrzycę lub mające problemy z cukrem.

Półfrancuskie

Ciasto francuskie zdobyło taką popularność na całym świecie, że powstała jego odmiana, tzw. ciasto półfrancuskie. Jest ono  łatwiejsze w wykonaniu. Używa się do jego zagniecenia drożdży, śmietany lub twarożku.

Banica i baklawa z ciasta filo, a warkocz z francuskiego

Banica szpinakowa

Składniki

  • 300 g filo
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 30 dag szpinaku
  • 30 dag sera feta
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta czosnku
  • szczypta gałki
  • sól
  • pieprz

Pokrój i obsmaż cebulę. Dodaj czosnek, szpinak i przyprawy. Podsmaż. Ostudź. Wymieszaj z jajami i pokruszoną fetą. Płaty ciasta posmaruj masłem. Nałóż farsz i zroluj dłuższą stroną w cygaro. Ułóż "w ślimaka" w natłuszczonej  okrągłej formie. Polej wierzch masłem. Piecz 30 min w 180 st.

Baklawa orzechowa

Składniki

  • 300 g filo
  • 200 g masła

Składniki na nadzienie

  • 300 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na syrop

  • 50 g miodu
  • 170 g cukru
  • łyżka soku z cytryny

Wymieszaj nadzienie. Masło rozpuść. W natłuszczonej formie ułóż 6 płatów ciasta, każdy smaruj masłem. Nałóż 1/3 farszu. Ułóż tak kolejne 2 warstwy. Wierzch polej masłem. Potnij nożem. Piecz 30 min w 180 st.  

150 ml wody gotuj kwadrans ze składnikami syropu. I polej ciasto.

Warkocz z jabłkami

Składniki

  • 230 g ciasta francuskiego
  • roztrzepane żółtko
  • 3 łyżki masła
  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżeczki cukru

Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Duś na maśle z cukrem i rodzynkami 5 minut. Dłuższe boki ciasta natnij z obu stron do 1/3 długości krótszego boku (co ok. 1 cm). Na środek nałóż ostudzony farsz. Z pasków zrób ciasny splot, zakładając je do środka na farsz, zlep brzegi. Posmaruj wierzch żółtkiem. Piecz 30 min w 180 st.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje