Czym zagęścić zupę?
Zupa, która po ugotowaniu okazała się zbyt wodnista, jest jeszcze do uratowania. Przedstawiamy proste, sprawdzone sposoby na zagęszczenie rzadkiej potrawy.
Najłatwiej będzie poradzić sobie z tym dzięki stworzeniu zawiesiny na bazie śmietany i mąki. Pół szklanki śmietany mieszamy z łyżką mąki pszennej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zawiesiny dodajemy niewielką ilość gorącej zupy, po czym mieszamy całość. Powstały płyn dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilkanaście minut.
W wersji bezglutenowej warto zastąpić mąkę żółtkami jaj kurzych. Pół szklanki śmietany łączymy z dwoma żółtkami, intensywnie mieszamy, dodajemy niewielką ilość gorącej zupy, ponownie mieszamy. Otrzymany "zagęstnik" wlewamy do zupy i mieszamy wszystko razem. W tym wypadku nie doprowadzamy wywaru do zagotowania (nie posłużyłoby to jajkom).
Inny wariant to wykorzystanie kaszy manny (dwie lub trzy łyżki) - dodajemy ją do zupy i zagotowujemy.
Jeśli chcemy szybkiego efektu, sięgnijmy po puree ziemniaczane (np. w wersji w proszku) lub gotową zasmażkę. Zasmażkę można też przygotować samodzielnie ucierając masło z mąką pszenną (w równych proporcjach). Gdy powstanie gładka masa łączymy ją z niewielką ilością wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy.
Gdy mamy odwrotny problem, bo np. przygotowany przez nas rosół zrobił się mało klarowny, możemy jeszcze poprawić jego wygląd i konsystencję dodając do niego kostki lodu lub plasterki świeżego pomidora. Aby uniknąć kulinarnych wpadek z rosołem należy gotować go długo, na niewielkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
***Zobacz także***