Czym zastąpić jajko w panierce?
W składzie najbardziej klasycznej panierki nie może zabraknąć mąki, bułki tartej oraz jajka. Co jednak począć, jeśli okazuje się, że ostatniego składnika nie mamy w lodówce i brakuje już czasu na zrobienie zakupów? Czym zastąpić jajko w panierce? To pytanie zadają sobie osoby zmagające się z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi, a także weganie. Choć jajko ma wiele cennych właściwości, przez jego brak nie należy załamywać rąk. Liczne zamienniki tego produktu umożliwią stworzenie smacznego i kompletnego jadłospisu.
Alternatywa dla jajka: Na co zwrócić uwagę?
Można znaleźć wiele przykładów zamienników jajek, lecz zanim wybierzemy jeden konkretny, trzeba zastanowić się, na jakich właściwościach zależy nam najbardziej. Jajko jest w stanie zwiększyć wilgotność i puszystość potrawy, doskonale też łączy suche składniki. Szukając odpowiedniego składnika panierki, musimy skupić się przede wszystkim na ostatniej funkcji. Właściwie przyrządzona panierka nie odpada od mięsa podczas smażenia, a do tego może być elementem, który wzbogaca smak. Prezentujemy, czym zastąpić jajko w kotletach, by uzyskać najlepsze rezultaty.
Prosty sposób na panierkę bez jajka: Mleko
Sprawdzi się, jeśli zależy nam na efekcie jak najbardziej zbliżonym do panierki z jajkiem. Wystarczy, że obtoczymy kotlety w mleku, następnie w bułce tartej i usmażymy. Danie stanie się chrupiące i rumiane, a brak jajka będzie właściwie niewyczuwalny.
Bardzo dobrym pomysłem jest wcześniejsze wymieszanie mleka z przyprawami, np. kurkumą, która często jest wykorzystywana w potrawach bez jajek. Wynika to nie tylko z jej walorów zdrowotnych i smakowych, ale też nadawania apetycznego koloru. Do panierki do kotletów warto dosypać także curry, sproszkowaną paprykę lub popularną mieszankę gyros.
Inne produkty nabiałowe
Wśród zamienników jajek poleca się uwzględnić jogurt naturalny wymieszany z niewielką ilością chłodnej wody. Nie należy go nadmiernie rozcieńczać, ponieważ straci walory, które umożliwiają wiązanie pozostałych składników panierki. Świetnie sprawdzą się również kefir i maślanka. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ich kwaskowaty smak może wpłynąć na efekt końcowy, lecz z pewnością będzie to przyjemna dla podniebienia odmiana.
Jak zastąpić jajko w panierce przy użyciu mąki?
Łącząc mąkę pszenną z dodatkiem wody w takich proporcjach, by powstała gęsta i lepka pasta, również otrzymamy produkt, który stanie się świetnym zamiennikiem jajka w panierce. Ponownie trzeba uważać, by mieszanka nie była zbyt wodnista. Dzięki temu nie odpadnie od mięsa podczas smażenia i przewracania kotletów na patelni. Do mąki pszennej można dodać odrobinę mąki kukurydzianej.
Nieoczywista panierka do schabowego (i nie tylko!)
Do tej pory skupialiśmy się na podstawowych produktach, które większość osób posiada w swoich kuchennych szafkach oraz lodówkach. Szukając alternatywy dla jajka, warto sięgać także po mniej oczywiste artykuły, które dodatkowo wzbogacą smak obiadu.
Masło orzechowe: Trzy płaskie łyżki zastąpią jedno jajko. To rozwiązanie sprawdzi się, gdy chcemy przygotować posiłek w stylu orientalnym. Wyraziste przyprawy doskonale przełamią orzechowy smak.
Musztarda: Jej gęsta konsystencja jest w tym przypadku ogromnym atutem. Wybierzmy rodzaj i stopień ostrości w zależności od własnych upodobań kulinarnych.
Majonez: Od czasu do czasu możemy przymknąć oko na skrupulatne liczenie kalorii. Tym bardziej jeśli stajemy właśnie pod ścianą i okazało się, że zabrakło nam jajek, a patelnia jest już prawie rozgrzana. Majonez można połączyć z keczupem, by stworzyć panierkę o jeszcze ciekawszym smaku.
Mus jabłkowy lub bananowy: Oto sprawdzony sposób na zastąpienie jajka w słodkich potrawach. Patent ten wykorzystać można także podczas przyrządzania domowych wypieków. Dzięki takiemu dodatkowi z powodzeniem ograniczymy ilość cukru w przepisach.
Polecamy: