Czym zastąpić śmietanę w zupie?

Chcesz skończyć z zabielania zupy śmietaną? Niektórzy nie wyobrażają sobie pominięcia tego smacznego dodatku, ale nieumiejętne umieszczenie śmietany w zupie powoduje, że całość się warzy, co wpływa na wygląd naszego dania. Na szczęście można w łatwy sposób zabielić i zagęścić zupę bez obaw, że będą pływać w niej brzydkie grudki! Poznaj nasze najlepsze propozycje!

Nie wiesz, czym zastąpić śmietanę w zupie? Sprawdź nasze propozycje!
Nie wiesz, czym zastąpić śmietanę w zupie? Sprawdź nasze propozycje!123RF/PICSEL

Zastąp śmietanę... śmietanką!

Jeśli nie wyobrażasz sobie, aby zupa pomidorowa lub jarzynowa była pozbawiona gęstej śmietany, ale boisz się, że całość się zwarzy, zastąp ją śmietanką (30 lub 36 proc.)! Wystarczy, że pod koniec gotowania swojego ulubionego dania, do osobnej miski wlejesz kilka łyżek zamiennika i chochlę zupy. Całość energicznie zamieszaj, aby wszystko się połączyło, a następnie wlej do garnka, ciągle mieszając. Idealnie zabielona zupa bez grudek!

Niektórzy również polecają dodanie mleka! Jednak pamiętaj, że ten patent nie zagęści zupy, ale jedynie ją zabieli. Jeśli jesteś weganinem, produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić np. napojem sojowym albo owsianym. Niestety, mają intensywny smak, więc całkowicie zmienią finalny efekt!

Jeśli nie śmietana, to co?

Gdy chcesz zastąpić śmietanę, ale w swojej diecie nie ograniczasz produktów pochodzenia zwierzęcego, sięgnij po inne dostępne metody. Polecamy serki topione (warto zwrócić w sklepie uwagę na ich skład) albo mascarpone. W przypadku obu zamienników śmietany, ich rozpuszczenie będzie trudne. Aby otrzymać gładką zupę albo zmiksuj całą zawartość garnka blenderem, albo w niewielkiej ilości wywaru w osobnym naczyniu zmiksuj sery i dopiero w takiej formie wlej do bulgocącej zupy. Ten patent możesz łatwo wykorzystać w przypadku przygotowania zupy brokułowej, z dyni lub starej, poczciwej jarzynowej.

Tarty ser!

Zetrzyj na tarce ser i dodaj do zupy! Tak szybko ją zagęścisz
Zetrzyj na tarce ser i dodaj do zupy! Tak szybko ją zagęścisz123RF/PICSEL

Długie jesienne wieczory sprawiają, że bardziej niż zwykle dopisuje nam apetyt! Dlatego dobrą opcją jest zjedzenie rozgrzewającej zupy, do której nie musimy dodawać ani grama śmietany! Liczy się kreatywność: może być to zwykła jarzynowa czy inna, przygotowana z dostępnych pod ręką warzyw, ale nic nie zastąpi gorącej zupy cebulowej! Nieważne, czy bazujesz się na znanych recepturach, czy chcesz eksperymentować w kuchni - podaj je z dodatkiem grzanek, a talerz lub miskę posyp solidną porcją tartego sera! Palce lizać!

Dodaj egzotyki do kuchni!

Męczy cię przygotowywanie znanych ci dań? Przygotuj zupę egzotyczną! Nie musisz posiadać wyrafinowanych składników - wystarczą jarzyny, które masz pod ręką, ale kluczem idealnego smaku będą przyprawy: idealnie pasuje do nich imbir, papryka wędzona, chili, curry w proszku lub pasta oraz sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Zagęść taką aromatyczną zupę nie śmietaną, ale mleczkiem kokosowym! Po prostu przelej zawartość puszki do gotującego się dania, zamieszaj i poczekaj, aż otrzymasz satysfakcjonującą cię konsystencję!

Fit-danie

Zblenduj dokładnie swoją zupę: Nie musisz dodawać do niej śmietany!
Zblenduj dokładnie swoją zupę: Nie musisz dodawać do niej śmietany!123RF/PICSEL

Chcesz schudnąć, ale nie możesz sobie odmówić pysznej zupy? Żeby była ona zdrowsza i lekkostrawna, musisz zrezygnować ze wstawek mięsnych i śmietany. Aby zrekompensować sobie niedogodność, po prostu gotową zupę zmiksuj na gładko za pomocą blendera! Otrzymasz gęstą zupę-krem, która przysłuży się twoim jelitom. Oczywiście, możesz do miski z zupy dodać mały kleks jogurtu greckiego oraz świeże dodatki: koper, szczypior lub pietruszkę!

Sprawdź interesujące propozycje:

Co zrobić z żółtek?
Owsianka nocna

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas