Czym zastąpić żelatynę?

Żelatyna kilkanaście lat temu okryła się złą sławą, kiedy na świecie panowała epidemia choroby szalonych krów. Choć udowodniono, że wtedy nie była groźna dla zdrowia, to jednak ludzie podchodzili do niej z rezerwą. Od tamtego czasu zmieniły się sposoby pozyskiwania żelatyny, jednak wiele osób z niej całkowicie rezygnuje. Nie tylko weganie szukają jej zamienników, ale również ci, którzy chcą odkryć nietuzinkowe sposoby na przygotowanie deserów. Podpowiemy, jak znaleźć najlepszy odpowiednik i czym dokładnie zastąpić żelatynę.

Do galaretki potrzebna jest żelatyna
Do galaretki potrzebna jest żelatyna123RF/PICSEL
Galareta mięsna, czyli zimne nóżkiInteria Kulinaria

Agar

Agar zalicza się do jednego z najlepszych zamienników żelatyny. Nie tylko ma takie same właściwości żelujące, ale również rozpuszcza się już w temperaturze pokojowej i jego stężenie nie wymaga wielogodzinnego schładzania w lodówce. Agar wytwarza się z alg pochodzących z Azji. Można kupić go w postaci proszku, granulkach i płatkach, co znacznie ułatwia jego użycie. Agar doskonale sprawdza się w deserach.

Tapioka

Tapioka to znany zagęszczacz potraw
Tapioka to znany zagęszczacz potraw123RF/PICSEL

Tapiokę pozyskuje się z manioku, rośliny pochodzącej z Brazylii. Otrzymany z niej produkt skrobiowy ma ogromny potencjał kulinarny, wykorzystywany w wielu krajach świata. Tapioka, podobnie jak tofu, charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem, ale świetnie uzupełnia się w towarzystwie innych produktów. Tapioka może być dobrym dodatkiem do dań mącznych, takich jak naleśniki czy racuchy, ale sprawdza się również jako stabilizator w galaretkach.

Pektyny

Pektyny znajdujące się w owocach mają tyle właściwości zdrowotnych, że nie sposób wymienić wszystkich. Nie dość, że ułatwiają procesy przemiany materii, to dodatkowo ułatwiają odchudzanie i mogą ograniczyć ilość cholesterolu w krwiobiegu. Pektyny są również doskonałym zagęstnikiem, który sprawdzi się w przygotowaniu przetworów owocowych, a także galaretek czy innych łakoci. Najwięcej jest ich (ok. 30 proc.) w skórkach cytrusów. Aby pektyny zachowały swoje właściwości, deser powinien być delikatnie kwaśny.

Żel jabłkowy

Żel jabłkowy pomocny będzie do przygotowania dżemów
Żel jabłkowy pomocny będzie do przygotowania dżemów123RF/PICSEL

Pektyny obecne są również w jabłkach. Można z nich przygotować żel, który świetnie sprawdzi się do zagęszczenia wielu słodkości. Wystarczy kilka jabłek pokroić na mniejsze kawałki (wraz ze skórką) oraz zagotować tak, aby zredukować ilość wody. Następnie całość dokładnie przecisnąć przez ściereczkę albo tetrową pieluchę, by otrzymać gotowy produkt.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas